Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2007

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με Προεδρεία ΔΣΑ, ΤΕΕ , Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος  και οι βουλευτές Φ.Κουβέλης, Π.Λαφαζάνης, ο Α.Καρίτζης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ και ο Δ.Αδαμόπουλος, υπεύθυνος Τμήματος Υγείας ΣΥΝ,  συναντήθηκαν σήμερα με τα προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), του ΤΕΕ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Είχαμε συνάντηση με τα Προεδρεία μιας σειράς επιστημονικών συλλόγων, όπως είναι το ΤΕΕ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων κ.ά. σε σχέση με το ασφαλιστικό.

Θέλουμε πρώτα να δηλώσουμε στην κυβέρνηση να σταματήσει τη δημαγωγία και την προσβολή. Δεν μπορεί να μιλάει για προνομιούχους όταν, για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με μισό αιώνα περίπου δουλειάς παίρνει σήμερα σύνταξη λίγο πάνω από 1000 ?. Και οι νέοι δικηγόροι πρόκειται να πάρουν 400 ?.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να τραβήξει τα χέρια της από τα Ταμεία, και μάλιστα από υγιή Ταμεία. Δεν είναι καθαρά τα χέρια της κυβέρνησης και δεν πρέπει να ξεχνάμε σήμερα τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων. Δεν μπορεί, επομένως, Ταμεία με αποθεματικά, όπως είναι το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών, όπως είναι το ΤΣΑΥ των φαρμακοποιών και των γιατρών ή όπως είναι των νομικών, σήμερα να προσπαθεί να τα βάλει στο χέρι, προκειμένου να καλύψει τρύπες στα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ζητάμε να σταματήσει τελικά αυτή η θεωρία του κοινωνικού μίσους, χωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, ανάμεσα σε μικρούς εργαζόμενους και μεγάλους εργαζόμενους, ανάμεσα σε μόνιμα απασχολούμενους και προσωρινά απασχολούμενους.

Νομίζω ότι η κυβέρνηση στις 12 του Δεκέμβρη θα βρει όλο αυτόν τον κόσμο ενωμένο. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι το Βατερλό των ασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και θα είναι μια δυνατότητα, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων, να προχωρήσουμε σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για τα ασφαλιστικά ταμεία και, πρώτα απ΄ όλα, την στήριξη των αποθεματικών τους από τα χρέη που έχει και το κράτος και οι ιδιώτες.

-    Ερώτηση: Οι δικηγόροι έδωσαν κάποιες προτάσεις και έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις στο Υπουργείο Απασχόλησης, προκειμένου να τις συζητήσουν, να τις μελετήσουν, ουδέποτε όμως έλαβαν απάντηση…. Και είναι διατεθειμένοι να κατέβουν σε αποχή διαρκείας… Συζητήσατε καθόλου αυτές τις προϋποθέσεις, έθεσαν αυτές τις προϋποθέσεις…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Όλοι οι χώροι, και  το ΤΕΕ και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν τις δικές τους θέσεις και τις δικές τους προτάσεις. Ο διάλογος ήταν ένας διάλογος-φάντασμα και ένας διάλογος πρόσχημα, προκειμένου Ταμεία τα οποία είναι υγιή, Ταμεία τα οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση, να γονατίσουν και να προσφέρουν ό,τι έχει συγκεντρωθεί από πόρους στις δημοσιονομικές ανάγκες της κυβέρνησης.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ (Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής): Κατεβαίνουμε κι εμείς σε κινητοποιήσεις. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ομιλεί κανείς για συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς πρώτα να έχει ελέγξει εάν αυτό που πάει να κάνει είναι σωστό και εάν πραγματικά είναι εφικτό, σύμφωνα με τα δεδομένα. Δεν αναγγέλλει κανείς πρώτα συνενώσεις και μετά λέει σ΄αυτούς που πρόκειται να συνενωθούν, ελάτε να μιλήσουμε.  Ουδέποτε μιλήσαμε, ουδέποτε συνεννοηθήκαμε και βεβαίως είμαστε αντίθετοι στο να πάρουν κάποια υγιή ασφαλιστικά ταμεία και να τα καθηλώσουν για να δώσουν τα αποθεματικά τους σε κάποιους άλλους, οι οποίοι δεν είναι και τόσο υγιείς ή εν πάση περιπτώσει είχαν κάποια κακοδιαχείριση ή τέλος πάντων δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Θεωρούμε ότι εμείς σαν ΤΣΑΥ και σαν αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο μάλλον μας χρωστάει το κράτος λεφτά -και πάρα πολλά μάλιστα- από την κατάργηση κάποιων φόρων, παρά να ζητά από εμάς τα αποθεματικά μας. Δεν θα αφήσουμε να ισχύσει αυτό που λένε, «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι».

Γ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας):  Η κυβέρνηση αναγγέλλει την κατάργηση των Ταμείων μας, αλλά δεν προσέρχεται στο διάλογο, δεν κάνει προτάσεις, δεν απαντάει στις προτάσεις μας. Πληροφορούμαστε από τον Τύπο ποιες είναι οι προθέσεις της, δηλαδή μέσω της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων μας -που είναι αποθεματικά που οφείλονται στους μηχανικούς και μόνον και στους υπόλοιπους επιστήμονες και μόνο- θέλει να καλύψει μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, του ασφαλιστικού και γενικότερα. Το χειρότερο απ΄όλα είναι ότι μαθαίνουμε μέσα από το διεθνή οικονομικό Τύπο ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν βάλει σαν προτεραιότητα τη διαχείριση ακριβώς αυτών των αποθεματικών.

To Γραφείο Τύπου