Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2005

Δήλωση του Ν.Βούτση για τους έλληνες τραυματίες στο Αφγανιστάν

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ, σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη για την εξέγερση του Νοέμβρη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με δικαιολογημένη ανησυχία, αλλά με αδικαιολόγητη έκπληξη η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε τον τραυματισμό δύο νεαρών ένστολων πολιτών του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που «επιχειρεί» στα πλαίσια της Νατοϊκής δύναμης, με εντολή ΟΗΕ, στο συνεχιζόμενο πόλεμο στο μακρινό Αφγανιστάν.

Έγκαιρα είχαν τεθεί-και έμειναν αναπάντητα- αμείλικτα ερωτήματα προς τις ελληνικές κυβερνήσεις από τις δυνάμεις της Αριστεράς, που ήταν αντίθετη στην αποστολή ελληνικής δύναμης, ερωτήματα τόσο για την ουσία της αποστολής όσο και για το βάθος εμπλοκής σ΄ αυτή την ιμπεριαλιστική αμερικανονατοϊκή επιχείρηση που διεξάγεται στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Τα ανεξαρτησιακά, απελευθερωτικά και αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη νοηματοδοτούνται σε κάθε φάση μόνο από την συνεπή άσκηση μιας πολιτικής φιλειρηνικής, μιας πολιτικής μη επέμβασης και στήριξης των αγώνων ανεξαρτησίας.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει και διευρύνει την πολιτική εμπλοκή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έχει την απόλυτη ευθύνη και είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, όχι μόνο για τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν χθες, αλλά κυρίως για την άσκηση μιας πολιτικής που βρίσκεται στον αντίποδα της ρητορείας για τον φιλειρηνικό ρόλο της χώρας μας. Ιδιαίτερα μάλιστα σ΄ αυτή τη φάση, που η χώρα μας αποτελεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι απολύτως ώριμο αίτημα στην ελληνική κοινή γνώμη το να υπάρχει άμεση και πλήρης απεμπλοκή της χώρας από την περιπέτεια του αμερικάνικου πολέμου στο Αφγανιστάν.»

To Γραφείο Τύπου