Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/12/2007

Αποσπάσματα ομιλίας του Αλ.Αλαβάνου στη συζήτηση της επερώτησης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου από τη συζήτηση της επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για τα κεντρικά προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας

«Πρώτον. Αξιοποίηση και έλεγχο της μεγάλης περιουσίας που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης άλλοτε από την Τράπεζα της Ελλάδας, άλλοτε για την αγορά F16 και στρατιωτικών εξοπλισμών, άλλοτε για να φάνε οι δικοί μας, οι κολλητοί και θάψαμε την έρευνα.

Δεύτερον. Αποπληρωμή των χρεών του κράτους. Θέλετε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τουλάχιστον όμως όταν ένας δημόσιος οργανισμός, ένας ασφαλιστικός οργανισμός, κεντρικός οργανισμός όταν αφορά τη ζωή όλων των πολιτών ας διεκδικεί τα χρέη που έχουν απέναντί του. 8,7 δισεκατομμύρια από το δημόσιο και το δημόσιο το εκφράζετε εσείς σήμερα. 32 δισεκατομμύρια ο ιδιωτικός τομέας. Αποπληρωμή λοιπόν τον χρεών που υπάρχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τρίτον. Το κράτος να είναι συνεπές και υπεύθυνο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του. Σας αναφέρθηκε από τον κ. Δραγασάκη το θέμα του 1% και όλες αυτές οι διακυμάνσεις και οι μέσοι όροι και να διαμορφωθεί ένα σύστημα το οποίο θα οδηγεί στην πραγματική συμβολή του κράτους στο θέμα της ασφάλισης που είναι ένα κοινωνικό θέμα και αφορά τη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα αν θέλετε τη φάση που βγαίνουν έξω από την αγορά εργασίας.

Tέταρτο. Αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου από τους 4,5 εκατομμύρια εργαζομένους, το 1,1 εκατομμύριο είναι ανασφάλιστοι. Τι μας λέτε παραμύθια περί δημογραφικού προβλήματος. Ότι δεν υπάρχουν νέοι για να μπουν στην αγορά εργασίας. Τι μας λέτε αυτά τα παραμύθια. Εδώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν, είναι 1.100.000 που θα μπορούσε η συμμετοχή τους να διαφοροποιήσει εντελώς και σε μια υγιή και θετική κατεύθυνση τη σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Και είναι ανασφάλιστοι. Και το δέχεστε αυτό. Και η μία στις έξι επιχειρήσεις, μ΄αυτό το ΙΚΑ, το οποίο είναι εντελώς αποδυναμωμένο, με τις έρευνες που έχει κάνει, η μία στις έξι επιχειρήσεις ασφαλιστικά είναι φάντασμα από άποψη εισφορών. Δεν δίνει καμία εισφορά. Και έχετε κάνει το βασίλειο της μαύρης εργασίας. Επομένως, αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία. Ενσωματώστε την. Υποχρεώστε τους εργοδότες να ανταποκριθούν σ΄ αυτά που ζητάει ο νόμος. Να πληρώσουν. Να δείτε πώς βελτιώνεται ο συσχετισμός εργαζομένων και συνταξιούχων. Δεν κάνετε τίποτα. Γιατί είναι οι κομματάρχες από εδώ και από εκεί στους οποίους προσπαθεί ο δικομματισμός να στηριχθεί.

Πέμπτο σημείο. Μετανάστες. Άλλη αθλιότητα εδώ. Οι μετανάστες οι οποίοι έχουν συμβάλει με ένα μοναδικό τρόπο στην κάλυψη θέσεων εργασίας, που δύσκολα, για μια σειρά λόγους, θα καλύπτονταν. Κι έχουν συμβάλει σ΄αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, είναι έξω από τη νόμιμη αγορά εργασίας.

Αξιοποίηση, ένταξη των μεταναστών στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης, των νόμιμων εργασιακών σχέσεων, έξω από τη μαύρη αγορά εργασίας.

Έκτο σημείο. Ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μας τα είπατε κι εσείς. Εγώ έχω στοιχεία λίγο διαφορετικά από τα δικά σας. 12.448 οργανικές θέσεις στο ΙΚΑ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα νέα καθήκοντα του ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 3.995 είναι κενές.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; 13 Ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, εκ των οποίων λειτουργούν μόνο τέσσερα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην ιδιωτικοοικονομική έκφραση; Σημαίνει ότι κάποιος έχει ένα μεγάλο μαγαζί, το έχει στελεχώσει με υπαλλήλους που πλασάρουν τα προϊόντα, που βοηθάνε τον πελάτη, που προσπαθούν να πείσουν τον πελάτη και δεν έχει ανθρώπους στο ταμείο. Αυτό κάνετε. Αυτή είναι η καπιταλιστική σας αίσθηση απέναντι στο δημόσιο. Δεν έχετε ανθρώπους στο ταμείο, δεν έχετε ανθρώπους να ελέγξουν. Ένα ασφαλιστικό Ταμείο, όπως είναι το ΙΚΑ, και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία τις εισροές τις οποίες θα έπρεπε να έχουν. Και οδηγείται σ΄ αυτό που είπαμε, σε τεράστια απώλεια πόρων και στην μαύρη αγορά εργασίας.

Το 80% των επιχειρήσεων, με βάση τις μελέτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, έχουν να ελεγχθούν πάνω από πέντε χρόνια. Ασύδοτα όλα, χωρίς ταμίες Και θέλετε εσείς να επιτεθείτε στη νεολαία και στο χρόνο συνταξιοδότησης και στα βαρέα και ανθυγιεινά και στις γυναίκες..

Έβδομο σημείο. Αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Αναβαθμίστε τους εργαζόμενους στις εργασιακές σχέσεις που πραγματικά έχουν. Όσο πιο προωθημένη εργασιακή σχέση έχει ένας εργαζόμενος, όσο πιο προωθημένη είναι η ασφάλισή του, τόσο εισρέουν πόροι μέσα στα ασφαλιστικά Ταμεία. Βασίλειο των μορφών εργασίας, οι οποίες δεν εκφράζουν τις πραγματικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες είναι και σε βάρος των εργαζομένων, είναι και σε βάρος των Ταμείων, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, δελτία παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις έργου, μέχρι αυτή την τεράστια ντροπή που ανέχεστε, επειδή είναι η Εθνική Τράπεζα και οι άλλες τράπεζες, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι, με επιχειρήσεις-μαϊμού, που έχουν κάνει κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, κάνουν ψεύτικες εργασιακές σχέσεις, με χαμηλότερες εισφορές του εργοδότη, με απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους, νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια, 3οάρηδες, 35άρηδες και απώλειες για τα Ταμεία.

Επομένως, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων ώστε να αυξηθούν οι πόροι.

Όγδοο σημείο. Απαιτήσεις απέναντι στην εργοδοσία. Οι οφειλές της εργοδοσίας απέναντι στα Ταμεία. Είχαμε εδώ έκφραση αυτής της ασυδοσίας που δημιουργείται, εσείς που θέλετε να βάλετε τάξη στα Ταμεία, τη χαριστική τροπολογία για την Alpha Bank, οπου είδαμε στις τηλεοράσεις διάφορα παπαγαλάκια της Ν.Δ., δήθεν διαφωνούντα, να έρχονται και να σκύβουν το κεφάλι εδώ πέρα, για το 1 δις ? που χαρίσατε στην Alpha Bank, όπως και στις άλλες τράπεζες και στους άλλους εργοδότες, και το μεταφέρετε στο ΙΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί αυτή είναι η βάση της δικιάς σας στήριξης.

Επομένως, απαιτήσεις. Να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ένατο σημείο. Συγκεκριμένα μέτρα για την ανεργία. Πάλι φτάνουμε στο δημογραφικό. Τι μας λέτε για δημογραφικό, όταν έχουμε ανεργία 8 και 9%. Εντάξετέ τους, πάρτε μέτρα, δημιουργήστε συνθήκες για την ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Βάλτε νέο υλικό μέσα στην αγορά εργασίας. Βελτιώστε τις σχέσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Δέκατο σημείο. Στήριξη του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επιχειρήσεων ως ένα χώρο εργασίας. Εδώ ζούμε μια σχιζοφρένεια. Μια φοβερή σχιζοφρένεια. Πριν μία ώρα ήταν εδώ ο Υπουργός Μεταφορών και ουσιαστικά μιλούσε για εθελουσία έξοδο. Μιλούσε δηλαδή για επιβάρυνση των Ταμείων διότι διώκονται υπάλληλοι εργαζόμενοι, επειδή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μια δημόσια επιχείρηση, επειδή έγινε όργια πελατειακών σχέσεων. Και υπήρξε όργιο διαφθοράς στις προμήθειες απ΄ όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει. Και δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει έναν εθνικό αερομεταφορέα. Και μας λέτε από τη μια αύξηση του ορίου ηλικίας των εργαζομένων και από την άλλη εθελουσία έξοδο.

Τι κυβέρνηση είναι αυτή. .. Γιατί δίνει σχιζοφρενικό μήνυμα στην κοινωνία;

Και ήθελα να πω ξανά, δεν είμαστε σε διάλογο, είμαστε σε σύγκρουση. Δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερινή κατάσταση. Υπερασπιζόμαστε τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές δικές μας προτάσεις. Έχουμε προτάσεις. Και σε μεγάλο βαθμό, πολλές απ΄αυτές τις προτάσεις προωθούνται και από το εργατικό κίνημα. Κι εκεί θα γίνει η μεγάλη σύγκρουση.

Είστε μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κοινωνική ευαισθησία. Τα δίνετε όλα στον ιδιωτικό τομέα. Ανοίγετε το δρόμο για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Από οικονομική άποψη, είστε μια κυβέρνηση κατοχής. Δουλεύετε για τις SUESS και την Credit Agricole και την Marfin, η οποία μας βγαίνει με τις διαφημίσεις. Ποια είναι η Marfin; Η οποία Mafrin, χωρίς να το ξέρει κανείς ότι έβαλε στο χέρι τον ΟΤΕ, το μεγάλο εργαλείο που έχει η χώρα μας για να προχωρήσει μπροστά σήμερα, σε μια εποχή επανάστασης στις επικοινωνίες, στην πληροφορική, να προχωρήσει μπροστά. Και μας λέτε τη Marfin. Δεν θέλουμε εμείς κυβερνήσεις κατοχής, με την οικονομική διάσταση.

Θα δώσουμε τη μάχη και είναι μεγάλη μάχη. Και πιστεύω ότι θα είναι η μεγάλη νίκη στις 12 του Δεκέμβρη. Και θα υπάρξει ένα μήνυμα. Και τις κάμερες που στρέφετε ενάντια στους εργαζόμενους, γυρίστε τις στα πρόσωπά σας. Εκείνη τη μέρα όπου πιστεύω θα κάνουμε να γονατίσουν τα σχέδια γι αυτή την ασφαλιστική κατακρήμνιση και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους που προσπαθεί να προωθήσει η Ν.Δ.»