Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2007

Ο ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Σχετικά με την χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Ντ. Μπακογιάννη, ο Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Π. Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τις επιλογές του ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης ούτε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν, που εξελίσσεται σε φιάσκο για την πολιτική Μπους και την Ατλαντική Συμμαχία, δυστυχώς βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας μας. Με την πορεία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια συνδέει, κατά κύριο λόγο, η κυβέρνηση την επίλυση προβλημάτων, όπως η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Εξάλλου, η ΝΑΤΟ-κεντρική προσέγγιση αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μέτρα εμπιστοσύνης στο ΝΑΤΟ.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις επιλογές αυτές της κυβέρνησης. Η δική μας σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση είναι υπέρ της λύσης των προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των συνόρων και υπέρ της υιοθέτησης μιας πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια, που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής που εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές λύσεις έχουν αποτύχει πλήρως. Ο ατλαντισμός δεν είναι το μέλλον των Βαλκανίων ούτε της Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου