Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/12/2007

'Αμεση απόδοση στους Δήμους, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια του 15% της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης , Οικονομίας και Οικονομικών

Με το ν. 3054/02 (άρθρο 19, παρ. 28) ορίστηκε ότι η ειδική εισφορά πετρελαιοειδών θα αποτελεί 1% της αξίας προ εισφορών και φόρων. Επίσης ορίστηκε ότι ποσοστό 15% της ειδικής εισφοράς θα αποδίδεται στους Δήμους στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων. Η κατανομή αποφασίστηκε με κριτήρια που έθεσε η ΚΕΔΚΕ (δυναμικότητα 50%, πληθυσμός 40%, χωρητικότητα δεξαμενών 10%) και αρχικά περιελάμβανε τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας - Μάνδρας, Αγίων Θεοδώρων, Εχεδώρου - Κορδελιού.

Με το ν. 3335/05 το ποσοστό της ειδικής εισφοράς αυξήθηκε σε 1,2% για να περιληφθούν και τα Μέγαρα, στα οποία υπάρχουν δεξαμενές των ΕΛΠΕ.

Σήμερα καθυστερεί απαράδεκτα η αποπληρωμή του ποσού για το 2007, η δεύτερη δόση του οποίου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, αν και η σχετικέ απόφαση έχει υπογραφεί από 03.09.2007 από τους τότε Υπουργούς κ.κ. Σιούφα και Δούκα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Γιατί παρακρατείται το ποσό αυτό και πότε θα το αποδώσουν;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης