Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/12/2007

Συνάντηση Αλαβάνου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ)

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Αλ.Αλαβάνος  και οι Π.Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, και  Κ.Ήσυχος, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ)

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε υποδιεύθυνση της Κομισιόν. Διότι, αντί να χρησιμοποιεί και να καλύπτεται πίσω από τον κ. Μπαρό, μια ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε μομφή εναντίον του κ. Μπαρό και σε έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό τόσο του ίδιου ή συνεργατών του.

Γιατί;. Γιατί, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια ετίθετο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αλλού το θέμα των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Μπαρό ασχολούνταν μονάχα με τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το κράτος, δημιουργώντας μια κατάσταση και μια δυναμική που έχει οδηγήσει στα σημερινά σημεία.

Επομένως, το πρώτο, μορφή και έρευνα και ενδεχόμενο χρηματισμό είτε του κ. Μπαρό, είτε συνεργατών του από ανταγωνιστικές προς την Ολυμπιακή εταιρείες.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια στο δημόσιο. Θέλω να αποκαλύψω και σήμερα την υπουργική απόφαση που λήφθηκε από τη Ν.Δ., λίγους μήνες αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία, στις προηγούμενες εκλογές. Είναι η 1005/14.1.2005, με βάση την οποία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα ελληνικών αεροπορικών επιχειρήσεων τα μισθώματα για νηολογημένα στην Ελλάδα αεροσκάφη, τα οποία έχουν νοικιαστεί από off shore εταιρείες. Αυτή είναι μια φωτογραφική διάταξη για την Aegean.

Την ίδια στιγμή δηλαδή που σκάβει το λάκκο της Ολυμπιακής η κυβέρνηση της Ν.Δ. γίνεται ανοιχτά ένα είδος δικηγόρου και λομπίστα των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το τρίτο σημείο, που θέλω να αναφέρω και συζητήσαμε με την ΟΣΠΑ, είναι η ανάγκη όλες αυτές οι αντιπροτάσεις, οι οποίες γίνονται από το εργατικό κίνημα, από τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, από τις προοδευτικές δυνάμεις, να ενσωματωθούν σ΄ένα πρόγραμμα για την επιβίωση, στήριξη, ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο, πιστεύουμε, ότι μπορεί να είναι απόλυτα βιώσιμο.

Με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, που δεν θέλει εταιρείες «ΗΛΙΟΣ», αλλά θέλει έναν ασφαλή εθνικό αερομεταφορέα, με κοινωνικό ρόλο, πιστεύουμε ότι η μάχη θα κερδηθεί. Κι αυτό θα φανεί και στις 12 Δεκέμβρη, που, μαζί με το ασφαλιστικό, μπαίνει στη διεκδίκηση όλων των εργαζομένων συνολικά ο δημόσιος χώρος, και ειδικά με αιχμή την Ολυμπιακή Αεροπορία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καταγγείλατε φωτογραφική διάταξη υπέρ της Aegean. Μιλήσατε για ανάγκη έρευνας εάν υπάρχει χρηματισμός του Μπαρό ή συνεργατών του. Εδώ έχουμε κι ένα αλισβερίσι αλληλογραφία υπουργών με την Ryan Air,  την εταιρεία που προσέφυγε στην Ε.Ε. σε βάρος της Ολυμπιακής.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Απ΄ όλα αυτά νομίζω ότι βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα στελέχη της κυβέρνησης καλύτερα στέκονταν στο Δ.Σ. ή ως μάνατζερ ιδιωτικών εταιρειών και όχι ως ηγέτες του δημοσίου τομέα, τον οποίον τον υπονομεύουν με κάθε τρόπο.

Μ. ΠΑΤΕΣΤΟΣ (Πρόεδρος ΟΣΠΑ): Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Αλαβάνο, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μας δέχθηκε σήμερα. Είχαμε μια πολύ καλή και ουσιώδη συζήτηση.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι η καθολική αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επιχείρηση «κλείσιμο Ολυμπιακής Αεροπορίας». Υπάρχει και μία αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας, μέσα από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης ότι αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει θετικό τέλος στο σενάριο και σήμα της Ολυμπιακής.

Έχουμε καταγγείλει και διαπιστώνουμε κάθε μέρα που περνάει και περισσότερα στοιχεία, ότι στο σενάριο κλείσιμο της Ολυμπιακής, υπάρχει μεγάλη μπίζνα. Υπάρχουν ιδιώτες, υπάρχουν επιχειρήσεις που προσδοκούν από το κλείσιμο της Ο.Α. να μεγαλώσουν τις αξίες τους.

Έχει γίνει κατανοητό στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η Ολυμπιακή είναι μια αξία με εθνική διάσταση. Ο κ. Μπαρό δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο εσωτερικό γίγνεσθαι της χώρας. Συμφωνούμε απόλυτα με τη δήλωση του κ. Αλαβάνου, ότι δυστυχώς ο  υπουργός -και πολύ περισσότερο φοβόμαστε η ίδια η κυβέρνηση- έχει γίνει υποδιεύθυνση, διεύθυνση του κ. Μπαρό. Ο κ. Μπαρό σε ένα χρόνο θα είναι παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βλέπουμε μια σπουδή αυτών των κύκλων και των λόμπι των επιχειρηματιών, να μπορέσουν, μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα του πενταμήνου, να υλοποιήσουν αυτή τη δουλειά που έχουν αναλάβει,

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι απλώς πολιτικό λάθος αυτό που επιχειρεί να κάνει ο κ. Χατζηδάκης. Η εμμονή του όμως, αν συνεχίσει να μιλάει για κλείσιμο της Ο.Α., συρρίκνωσή της, υποκατάστασή της, τότε πραγματικά δεν θα είναι πολιτικό λάθος, αλλά θα είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να το ψάξουν άλλοι.

Σημείωση:  Συνημμένη η επεξήγηση της υπουργικής απόφασης στην οποία αναφέρεται ο Αλ. Αλαβάνος.

«Ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 31, παρ. 14 του Ν. 2238/1994 για διαχειριστικές περιόδους, που αρχίζουν από 1/1/2003, ορίζεται ότι, από τα ακαθάριστα έσοδα δεν εκπίπτονται «οι δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και τα δικαιώματα ή αποζημιώσεις που καταβάλει αυτή σε εξωχώρια εταιρεία για την χρησιμοποίηση στην Ελλάδα τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Υπουργική απόφαση που απαλλάσσει τις αεροπορικές εταιρείες

ʽΌμως, με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ. 1005/11.1.2005 και τις ατομικές λύσεις με αριθ. Πρωτ. 1070703/10743/Β0012/30.7.2003, 1056182/10624/Β0012/1.11.2003, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων τα μισθώματα που καταβάλλει ελληνική αεροπορική εταιρεία σε εξωχώρια εταιρεία για τη μίσθωση αεροσκαφών τα οποία είναι νηολογημένα στην Ελλάδα και εκτελούν δημόσιες αερομεταφορές στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον δεν αποτελούν δαπάνη που καταβάλλεται για λήψη υπηρεσιών, έστω κι αν για τις ανάγκες του ΦΠΑ παροχή υπηρεσιών θεωρείται κάθε πράξη που δεν συνιστά παράδοση αγαθών (άρθρο 8, ν. 2859/2000). Τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η εκμισθώτρια αλλοδαπή επιχείρηση δεν προσφέρει υπηρεσίες στην ημεδαπή εταιρεία (π.χ. διάθεση προσωπικού, ιπτάμενου ή μη, συντήρηση των αεροπλάνων κ.λπ.), των οποίων η αμοιβή είναι ενσωματωμένη στα εν λόγω μισθώματα.»

To Γραφείο Τύπου