Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/12/2007

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία για την ποιότητα του αέρα

Δημ. Παπαδημούλης: "Κάναμε ένα θετικό βήμα, μένουν όμως στο απυρόβλητο τα καύσιμα και ιδιαίτερα το καρκινογόνο βενζόλιο"

Υπερψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο, με τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων, ο συμβιβασμός μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για την οδηγία σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, δύο χρόνια μετά την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Η οδηγία θεσπίζει για πρώτη φορά δεσμευτικά όρια για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ 2,5. Τα λεπτά σωματίδια μικρής διαμέτρου αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, καθώς εισχωρούν στους πνεύμονες και προκαλούν σημαντικές βλάβες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, κάθε χρόνο 370 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ το προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται από 8 μήνες έως 2 χρόνια, εξαιτίας της έκθεσης σε επικίνδυνους αιωρούμενους ρύπους. Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται στα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ 2,5).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς επεσήμανε ότι σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, οι συγκεντρώσεις των ρυπογόνων σωματιδίων ΑΣ 10, βενζολίου και διοξειδίου του αζώτου υπερβαίνουν τα όρια ανοχής στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Σημειώνεται εξάλλου πώς σε παλαιότερη απάντησή του (31.07.2006) σε σχετική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας ανέφερε ότι "όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και τα μικροσωματίδια PM10 στις ζώνες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τα παρατηρηθέντα επίπεδα των εν λόγω ρύπων, ήταν υψηλότερα απʼ ό,τι η οριακή τιμή συν το περιθώριο ανοχής."

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε την υποστήριξή της Ευρωομάδας της Αριστεράς στον  τελικό συμβιβασμό, γιατί αποτελεί ένα θετικό αλλά διστακτικό βήμα. υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι μια σειρά αναγκαίων ρυθμίσεων έμειναν εκτός του συμβιβασμού. Ιδιαίτερα τόνισε ότι:

- Τα όρια που τίθενται για τα ΑΣ 2,5 είναι υπερδιπλάσια από τις σχετικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ και η Διεύθυνση Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θέτει σαν ασφαλές όριο έκθεσης τα 15 μg/m3.

- Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για ασφαλέστερα όρια για τα αιωρούμενα σωματίδια μεγαλύτερης διαμέτρου (ΑΣ 10).

- Μειώθηκαν οι απαιτήσεις παρακολούθησης, ενώ η συνεχής παρακολούθηση των κρίσιμων φορτίων ρύπων έχει μεγάλη σημασία για να ανακοπεί η παρούσα πορεία.

- Εξαιρείται ρητά η εφαρμογή της οδηγίας στους χώρους εργασίας.

- Οι προθεσμίες συμμόρφωσης για το βενζόλιο αναβλήθηκαν, αφήνοντας στο απυρόβλητο έναν μεγάλο ένοχο που σχετίζεται με την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων που καίγονται καθημερινά.

- Δίνεται μεγάλη ευελιξία στα κράτη μέλη, τα οποία μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους έδειξαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Παπαδημούλης επέμεινε στο ότι "η εφαρμογή των νέων μέτρων είναι απαραίτητη και τα κράτη μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν με αυτά, προωθώντας και τους απαραίτητους ελέγχους. Για να αντιμετωπιστεί όμως το πρόβλημα πρέπει όλοι μας να καταβάλλουμε ένα ελάχιστο προσωπικό τίμημα, αλλάζοντας ως πολίτες και την καθημερινή μας συμπεριφορά."

To Γραφείο Τύπου