Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2005

Φώτης Κουβέλης: Να δοθούν πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για τη διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών και τη λήψη μέτρων στήριξης και ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες θα μείνουν έξω από τη νομιμοποίηση και θα κινούνται στο περιθώριο της παρανομίας. Για το λόγο αυτό ζήτησε την παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης, την ανάπτυξη προγραμμάτων στήριξης στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και στη διασφάλιση των πολιτικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος ομολόγησε ότι η χώρα μας επί δεκαετία δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλώνοντας ότι ενδέχεται να δοθεί παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης μετά την παράδοση του έργου της ομάδος που έχει ορισθεί για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε:

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση νομιμοποίησης των μεταναστών. Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις δεν έχουν αξιολογηθεί. Πάρα πολλές αιτήσεις που αφορούν σε οικογενειακές συνενώσεις μεταναστών, με ό,τι συνεπάγεται η σπουδαιότητα του ζητήματος, δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί.

Ο νόμος για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας, παρά το γεγονός ότι είναι βελτιωμένος σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έξω από το πλαίσιο της νομιμοποίησης, με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι επαναλαμβανόμενη την ίδια ιστορία και βεβαίως το δράμα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι προφανώς δεν θα επιλέξουν να φύγουν από την Ελλάδα, θα κινούνται στο περιθώριο της παρανομίας και είναι γνωστό τι γεννά αυτό το περιθώριο.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των μεταναστών. Αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών τους. Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον αναγκαίο βαθμό και πολλές φορές δεν έχουν καθόλου. Τα γκέτο, είναι μέσα στην καρδιά της Ελλάδας, στην πρωτεύουσα, στην Αθήνα.

Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική. Η καθυστέρηση διαμόρφωσής της είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να υπάρξει.

Η μετανάστευση είναι πρόβλημα που αφορά στον πυρήνα της λειτουργίας της κοινωνίας. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των μεταναστών, πέρα από την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων που τους αφορούν και τους ταλαιπωρούν. Να ελεγχθεί η προσβολή των δικαιωμάτων τους στο νόμιμο ημερομίσθιο και στην ασφαλιστική τους κάλυψη. Δεν μπορούμε χωρίς αυτά τα στοιχειώδη πράγματα να μιλάμε για μεταναστευτική πολιτική

Περάστε έξω από τα αστυνομικά τμήματα. Θα δείτε ατέλειωτες ουρές μεταναστών να περιμένουν τη θεώρηση των εγγράφων τους από τον αρμόδιο αστυνομικό υπάλληλο. Η θεώρηση των εγγράφων και η επικύρωση του γνησίου της υπογραφής τους να γίνεται στα ΚΕΠ.

Τα γεγονότα στην κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία πρέπει να αφυπνήσουν συνειδήσεις, και είναι καιρός να προωθηθεί η διαδικασία για να αποκτήσουν οι μετανάστες στη χώρα μας πολιτικά δικαιώματα και να προστατευθούν τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα και ελευθερίες.

To Γραφείο Τύπου