Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/12/2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Μ.Παπαγιαννάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2817/2000 που αφορά στα παιδιά με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας (ΑΥΛ) ζήτησε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην Παράλληλη Στήριξη σε όλο το εβδομαδιαίο σχολικό ωράριο, με σταθερό και πανεπιστημιακά ειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό. Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης αποτελεί μοναδική διέξοδο για τα παιδιά με ΑΥΛ, ενώ άλλες μέθοδοι μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα για άλλες κατηγορίες. Ζήτησε επίσης, να επιβάλλονται κυρώσεις στους διευθυντές  σχολείων που αρνούνται να δεχθούν τα παιδιά αυτά.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Λυκουρέντζος αναγνώρισε το σοβαρό αυτό πρόβλημα το οποίο οφείλεται, όπως είπε, σε έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και δεσμεύτηκε για την αναζήτηση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης, ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει στο πρόγραμμά του την εκπαίδευση του αναγκαίου ειδικευμένου προσωπικού.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι, όταν διδάσκουν μη ειδικοί στην Παράλληλη Στήριξη είναι για τα παιδιά με ΑΥΛ χειρότερο από το να παρακολουθούν τμήματα ένταξης. Πρόσθεσε ότι στον τομέα που συζητάμε δεν υπάρχει βεβαίως φθηνή πολιτική αλλά όλοι αισθανόμαστε βαθιά ικανοποίηση όταν παράγεται το ποθούμενο αποτέλεσμα.