Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2007

Φορο-«τσουνάμι» ο κυβερνητικός μποναμάς για το νέο έτος

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν μέσα στο 2008 πρόσθετους νέους φόρους τουλάχιστον 6,5 δις ευρώ, την ώρα που ευνοούνται οι πλουσιότεροι αυτής της χώρας με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μαζί με τη συνολικότερη ακρίβεια καλπάζουν.

Οι νέοι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση μαζί με την αύξηση παλαιών φόρων και ειδικότερα ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελούν μια λεηλασία των μικρομεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα των αγροτών. Πολύ περισσότερο που οι νέοι αυτοί φόροι είναι μόνο η αρχή μιας πορείας ακόμα μεγαλύτερης αύξησής τους στα επόμενα χρόνια.

Πέραν αυτών, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2007 και η πλασματικότητα του προϋπολογισμού του 2008 κάνουν πολύ πιθανή έως βέβαιη την αύξηση του ΦΠΑ εντός του 2008.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται ως κυβέρνηση της ακρίβειας, της φτώχειας, της σκληρής λιτότητας και της φορολεηλασίας. Η χώρα οδηγείται σε μεγάλα αδιέξοδα και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα σε απόγνωση.

To Γραφείο Τύπου