Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2005

Γιατί σιωπά η ελληνική κυβέρνηση για την AIR-CΙΑ;

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τις αποκαλύψεις για νέες βάσεις, για φυλακές και παράνομες μεταφορές κρατουμένων από τις ΗΠΑ στο έδαφος χωρών της Ε.Ε., έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι αφ’ ενός η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θεωρεί τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ως προέκταση της κυριαρχίας τους, ως μεγάλα και μικρά προτεκτοράτα και ότι αφ’ ετέρου οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών αντιδρούν, όταν αντιδρούν, καθυστερημένα και επιφανειακά. Επίσης, νέες βάσεις - φυλακές εγκαθίστανται σε πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Την ίδια ώρα από πολλά αεροδρόμια διαπιστώθηκαν σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τη σύλληψη, την απαγωγή και τη μεταφορά δήθεν «υπόπτων» της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας - υστερίας της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης για παρόμοια κρούσματα που σημειώθηκαν με αναφορά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δείχνει απαράδεκτη νοοτροπία συναίνεσης και συνενοχής σε μια πολιτική που αντιβαίνει τους διεθνείς κανόνες, που προκαλεί πολέμους και φτιάχνει εχθρούς στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως η επέκταση των έργων στη βάση της Σούδας καταδεικνύει την κυβερνητική επιλογή για τη μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές περιπέτειες που επιχειρεί η διοίκηση Μπους.

Είναι φανερό ότι ανακύπτουν αμείλικτα ερωτήματα, που πρέπει άμεσα να απαντηθούν. Ερωτήματα που παραπέμπουν στην αποδοχή από μέρους διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων του απαράδεκτου δόγματος της «περιορισμένης κυριαρχίας για τη χώρα μας».

Δεν αρκεί το φιάσκο του αντιτρομοκρατικού συστήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας γιατί έγινε καθ’ υπαγόρευση, με τεράστιο οικονομικό αντίτιμο και επί της ουσίας δε λειτούργησε ποτέ;»

To Γραφείο Τύπου