Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2007

Με ποιες θέσεις για το Κόσοβο προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.;

Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα του Κοσόβου, ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα του Κοσόβου γεννάει ανησυχίες. Χαρακτηρίζεται από την έγνοια να μην κάνει κάτι που να δυσαρεστεί τους υπερατλαντικούς συμμάχους, με αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ε.Ε. ή της διαβαλκανικής συνεργασίας, ώστε  να ακολουθούν επιλογές για λύση του προβλήματος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι απουσιάζει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΥΠΕΞ κάθε αναφορά στην ουσία του ψηφίσματος 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου αποτελεί πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια. Ενθαρρύνοντας την μονομερή ανεξαρτητοποίηση, η κυβέρνηση Μπους τορπιλίζει τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Από την άλλη, η Ε.Ε. εμφανίζεται ανίκανη για μια ακόμα φορά να υιοθετήσει μια κοινή θέση για ένα κατʼ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα, όμως, έχει και ιδιαίτερους λόγους να μην θέλει την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.;

To Γραφείο Τύπου