Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2007

Η επιστροφή του μεσαίωνα (σχετικά με την ανάθεση συγγραφής νέου βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού χωρίς διαγωνισμό)

Με ερώτησή του ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τάσος Κουράκης φέρνει στη Βουλή το ζήτημα της αδιαφανούς ανάθεσης συγγραφής νέου βιβλίου ιστορίας για την ΣΤ΄ δημοτικού.

Ο Τάσος Κουράκης δήλωσε:

«Ο υπουργός παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ υποχωρώντας στις πιέσεις της ακροδεξιάς και της εκκλησίας προχώρησαν αμέσως μετά τις εκλογές (και παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις) στην απόσυρση του νόμιμα εγκεκριμένου βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ δημοτικού, παραβαίνοντας όλες τις θεσμικές διαδικασίες που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει.

Σήμερα, με ανακοίνωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρομολογούν τη διαδικασία αντικατάστασής του, με αδιαφανείς όρους και έλλειψη αξιοκρατίας.

Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, ούτε η κατάθεση δειγμάτων γραφής από υποψήφιες συγγραφικές ομάδες και η «τυφλή» κρίση τους, όπως γινόταν εδώ και επτά χρόνια. Αντʼ αυτού προκρίνεται διαδικασία ανάθεσης και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν το βιογραφικό τους έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται καν ο φορέας και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Επιστρέφουμε έτσι σε πρακτικές ανάθεσης των σχολικών βιβλίων σε άτομα και ομάδες ελεγχόμενα από την πολιτική εξουσία, που υποτίθεται ότι είχαμε αφήσει πίσω μας.

Κάθε μέρα έρχεται στην επιφάνεια και μια κίνηση της κυβέρνησης που υπονομεύει την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος».

Στην ερώτησή του ο βουλευτής καλεί τον υπουργό να καταθέσει την απόφαση/γνωμοδότηση του Παιδαγωγικού Ινσιτούτου την οποία επικαλείται για την απόσυρση του προηγούμενου βιβλίου ιστορίας και να διευκρινίσει τους όρους και τις διαδικασίες αξιολόγησης για τη συγγραφή του νέου βιβλίου.

To Γραφείο Τύπου