Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2007

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά ότι αναζητά λύση στο πρόβλημα στέγασης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μετά την ανάδειξη του ζητήματος από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ 'Αννα Φιλίνη

Αναγνώρισε ο Υπουργός Πολιτισμού το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης χώρων για τις συναυλίες και τις πρόβες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ενημέρωσε ότι μελετάται η εξεύρεση οριστικής λύσης για τη στέγαση της σημαντικότερης ορχήστρας της χώρας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Φιλίνη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δεν διαθέτει δικό της κτήριο αλλά της παραχωρούνται -προσωρινά και όχι κατά προτεραιότητα- αίθουσες για πρόβες και συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής. Τα γραφεία της ΚΟΑ στεγάζονται, έναντι ιδιαίτερα υψηλού μισθώματος, στο Ωδείο Αθηνών, ενώ ο χώρος που προοριζόταν για τις συναυλίες και τις πρόβες στο υπόγειο του κτηρίου παραμένει ανεκμετάλλευτος. Παράλληλα, η περιορισμένη κρατική επιχορήγηση έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή και ακύρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή φιλόδοξων προγραμμάτων δισκογραφίας, καθώς και τη στασιμότητα των μισθών των μουσικών.

Ο Υπουργός Πολιτισμού ενημερώνει στην απάντησή του ότι η σύμβαση ίδρυσης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προβλέπει τη διάθεση αιθουσών του Μεγάρου για 40 κατά έτος εμφανίσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ή της Συμφωνικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος ή κάθε άλλης κρατικής ορχήστρας. Στην περίπτωση βέβαια αυτή, η ΚΟΑ υποχρεούται να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του Μεγάρου, που αντιστοιχούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο Υπουργός αναφέρει ως προς την αξιοποίηση των χώρων του Ωδείου Αθηνών ότι γίνεται ορθολογικός σχεδιασμός για την αποτελεσματικότερη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων ενώ παραπέμπει στην ψήφιση του προϋπολογισμού για τον καθορισμό του ύψους της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2008.

Ο Υπουργός Πολιτισμού δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η, κατά προτεραιότητα, παραχώρηση αίθουσας στο Μέγαρο Μουσικής για τις ανάγκες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ούτε και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των αιθουσών και τον εξοπλισμό των γραφείων που προορίζονται για την ΚΟΑ. Η αναγνώριση ωστόσο της οξύτητας του προβλήματος εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργεί προσδοκίες για την εξεύρεση άμεσης και οριστικής λύσης στο σημαντικό πρόβλημα στέγασης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

To Γραφείο Τύπου