Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2005

Φρανκεσταϊν Airways

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου για τη νέα αποτυχία της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απάντησε ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης.

Στην απάντησή του ο Υπουργός, αφού δήλωσε ότι προεκλογικά η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί για τη λύση της Ολυμπιακής μ΄ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, δήλωσε ότι «Φτάσαμε στο σημείο αρχές του καλοκαιριού φέτος να υπογράψουμε ένα M.O.U. με έναν συγκεκριμένο επενδυτή. Αλλά η δυσμενής απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποθάρρυνε τον επενδυτή και έτσι αναγκαστήκαμε να κηρύξουμε κι αυτόν το διαγωνισμό άγονο. Η μόνη λύση που υπήρχε και υπάρχει είναι η δημιουργία μιας καινούργιας εταιρείας από μηδενική βάση, με νέο μάνατζμεντ, με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με νέες εργασιακές σχέσεις, με νέο σχεδιασμό όσον αφορά το επιχειρησιακό του σχέδιο.»

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα ούτε για καινούργιο σχεδιασμό εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Δεν μας το επιτρέπει η Ε.Ε.»

«Το μόνο που μας επιτρέπει, διότι θυμίζω ότι οι αερομεταφορές είναι ελεύθερες και πρέπει να λειτουργούν κάτω από τους κανόνες του ανταγωνισμού- είναι μία καινούργια εταιρεία, χωρίς τα χρέη και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Και αυτό κάνουμε σήμερα. Και νομίζουμε ότι είναι μία βιώσιμη λύση και μία λύση που ανταποκρίνεται και στις συνθήκες της εποχής.»

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος, αφού σημείωσε ότι είναι η τέταρτη φορά που κατατίθεται αυτή η ερώτηση, δήλωσε «Θέλω να πω ότι είναι προσβολή προς το Κοινοβούλιο να έρχεται εδώ η κυβέρνηση, Υπουργός στη θέση του Πρωθυπουργού, να ανακοινώσει αποφάσεις και να αποφεύγει τη συνάντηση όταν τα θέματα είναι σε εξέλιξη και να έχει διαβούλευση με τα μέλη του Κοινοβουλίου. Αυτή είναι η εμπειρία που είχα 20 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο και δυστυχώς δεν βλέπω να ισχύει στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.»

Στη συνέχεια τόνισε: «Μετά την απάντηση σας έχω ένα βασικό ερώτημα. Να γελάσω ή να κλάψω; Φοβάμαι ότι μας ωθείτε όλους στη δεύτερη επιλογή. Διότι αυτή τη στιγμή κάνετε ένα βήμα στο κενό. Αφού ακολουθήσατε την πολιτική των άγονων διαγωνισμών για την σώνει και καλά ιδιωτικοποίηση-«ξεπούλημα» της Ολυμπιακής Αεροπορίας με μείωση, συνεχές κόψιμο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο αποδείχτηκε ότι εκφράζει μια άγονη πολιτική, προχωρείτε ουσιαστικά στο κενό. Πάτε να δημιουργήσετε ένα πτώμα σ΄αυτό το πειραματόζωο που έχετε κάνει. Μην την πείτε Olympic Airways πέστε την Francestein Airways.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απηύθυνε τα εξής έξι ερωτήματα:

Και αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε: «Προχωράτε στο κενό.»

Καταλήγοντας, δήλωσε: «Λυπάμαι για τη χθεσινή συνάντηση Λιάπη - Βενιζέλου και ήλπιζα ότι από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπήρχε μια άλλη στάση σ΄αυτό το ζήτημα. Είχα ακούσει κάποτε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Καστανίδη, αλλά βλέπω ότι δεν είναι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Απαντώντας ο κ. Λιάπης τόνισε ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία μιας καινούργιας εταιρείας. Υπάρχει ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να υιοθετήσουμε τους κανόνες του ανταγωνισμού.

«Έρχεστε λοιπόν και λέτε εσείς ότι «πάμε να δημιουργήσουμε ένα πτώμα». Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη λύση, πιστεύουμε ότι με τους εργαζόμενους, που έχουμε αρχίσει έναν ανοιχτό διάλογο, θα καταλήξουμε σε κοινό τόπο. Γιατί κι εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους εργαζόμενους και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Και είναι η λύση η οποία θα μπορέσει να δώσει πραγματικά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού.»

To Γραφείο Τύπου