Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2005

Συνάντηση Αλαβάνου με το Συνοτνιστικό των Συνταξιούχων: "Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν"

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Σωτ. Σιώκο μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος και τον βουλευτή Θαν. Λεβέντη συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Ενώσεων Ειδικών Ταμείων.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Η συνάντηση με το Συντονιστικό των Συνταξιούχων ήταν και ευχάριστη και θλιβερή.

Ευχάριστη, γιατί ξεκινάει ένας συντονισμός των συνταξιούχων όλων των κλάδων μακριά από κομματικές καπηλείες και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Θλιβερή, γιατί η εικόνα που υπάρχει για τους συνταξιούχους στην Ελλάδα είναι «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Και με τη φορολογία και με το γεγονός ότι μετά από δέκα χρόνια σύνταξης, αντί να παίρνουν το 80% του συντάξιμου μισθού, παίρνουν το 44%, και με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πρόσφατα, τα οποία αποδομούν τα Ταμεία των Τραπεζών, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ και απαλλάσσουν ουσιαστικά την εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της.

Εμείς ζητάμε οι αυξήσεις στις συντάξεις να υπολογίζονται με βάση τη βασική σύνταξη, προσαυξημένη με τις αυξήσεις των εν ενεργεία εργαζομένων, η αναπροσαρμογή να ενσωματωθεί τώρα και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, να μη θιγεί το εφάπαξ.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία είναι προσβλητικά για τους συνταξιούχους, όπως η υπόθεση του επιδόματος 15% της Εθνικής Αντίστασης, που παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση αρνείται να το δώσει.»

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσθένης Ζιώγας τόνισε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο που μας δέχθηκε και άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματά μας, τα οποία είναι αρκετά, όπως το θέμα της ΑΤΑ να γίνει στη σωστή βάση, να ολοκληρωθεί, είναι το θέμα της αντιστοιχίας μισθών και συντάξεων, είναι μια μεγάλη αδικία το ότι υπάρχουν συντάξεις πολλών ταχυτήτων και δεν πρέπει να συνεχισθεί. Επίσης θίξαμε και το νόμο 3029 που δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί όπως είναι ή να πάμε όπως όπως στο ΙΚΑ. Εμείς έχουμε προτάσεις και θέσεις και αυτό δεν θα αφήσουμε να συμβεί.»

To Γραφείο Τύπου