Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2005

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στον Πρωθυπουργό για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και το διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά των Μητροπόλεων

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

«Δεν είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ούτε προς τιμήν της ελληνικής δημοκρατίας το γεγονός ότι από το 1978 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας συστηματικός έλεγχος, δεν έχει δηλαδή εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου η εποπτεία της Πολιτείας επί της Εκκλησίας να μπορεί να υλοποιεί.

Είναι βέβαιο ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να ανταποκριθείτε σ’ αυτό το συγκεκριμένο αίτημα, που είναι αίτημα της κοινής γνώμης. Απόδειξη το γεγονός ότι ενώ από τις 11.3.05 σε σχετική Ερώτησή μου στην Βουλή με διαβεβαιώνατε ότι αρχίζει ο έλεγχος των πάντων αμέσως ότι θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας η Κ.Υ.Α., μετά από εννέα ολόκληρους μήνες δεν έχουμε κανένα πόρισμα και δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα κανενός ελέγχου. Η Κυβέρνηση δεν είναι απλώς για να διαιτητεύει ανάμεσα σε εκείνους που μπορούνε να λένε ό,τι θέλουν και στους άλλους που μπορούν να τους αντικρούουν με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν. Η Κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο το δεοντολογικό μέσα στο οποίο λειτουργεί ελεύθερα ο δημόσιος βίος της χώρας. Και όταν έχουμε πρόσωπα τα οποία ανεπιτρέπτως παρεμβαίνουν στη διεκδίκηση κοσμικών ρόλων περιμένοντας ο ένας μετά τον άλλο να μπουν στη σειρά ενός ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση εθναρχικού ρόλου η Κυβέρνηση πρέπει να κόβει τη φόρα σε τέτοιες διαθέσεις, τέτοιες τακτικές και νοοτροπίες.

Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί αυτό που ισχύει σε ορισμένους ιεράρχες, όχι σε όλους. Την υβριστική συμπεριφορά ορισμένων ιεραρχών την βαφτίζεται ελευθερία του λόγου. Τις πολιτικές παρεμβάσεις κάποιων οι οποίοι αφού πάρουν το μεταθετό και πάρουν τις Μητροπόλεις τις επιθυμητές μετά αναγορεύονται σε εθνάρχες και καθοδηγητές, αυτές τις πολιτικές παρεμβάσεις τις βαφτίζετε δημοκρατική λειτουργία.

Το κουκούλωμα της διαφθοράς εντός της Εκκλησίας, εντός της ιεραρχίας, το βαφτίζεται αυτοκάθαρση.

Τη δράση των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, τύπου Χρυσοπηγής, που μένουν ανεξέλεγκτες τη βαφτίζετε λειτουργία θεσμοθετημένων οργανώσεων του κράτους.

Θέλετε να σας πως γιατί έχει ανατραπεί και αυτή η στρεβλή θεσμική κατάσταση που υπάρχει, της νομω-κρατούσας πολιτείας; Στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, η Πολιτεία είναι που με νόμο μπορεί να καθορίζει τα πλαίσια. Θα σας αναφέρω τρεις περιπτώσεις. Εσείς η ίδια προωθείτε σχέδιο νόμου για εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια. Αναστατώνετε και ανατρέπετε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και το συνταγματικό πλαίσιο. Γνωρίζετε αυτή τη στιγμή ότι έχει εγκαθιδρυθεί, με απόφαση της ιεραρχίας και σε εφαρμογή μιας εξουσιοδοτικής πράξεως του καταστατικού χάρτη, εκκλησιαστική κεντρική υπηρεσία οικονομικών, με ανωτάτη εκκλησιαστική ελεγκτική επιτροπή, που συγκροτείται από ιδιώτες και ουσιαστικά ασκεί ελεγκτικά δικαστικά καθήκοντα, με αρμοδιότητες καταλογισμού ακόμη και στα ενοριακά συμβούλια ανατρέποντας όλη την αρχή περί διάκρισης των εξουσιών. Έχετε αντιληφθεί αυτή τη στιγμή ότι στα ζητήματα της εμπορικής εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, γίνονται υπερβάσεις και καταχρήσεις οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα; Σας τα λέω αυτά διότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα.

Πρώτον στην Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προτίθεστε λοιπόν εσείς να πάρετε πρωτοβουλία για διάκριση Εκκλησίας και Κράτους. Μέχρι τότε σας λέω θα φέρετε καινούργιο νόμο για τον καταστατικό χάρτη; Μου λέτε όχι. Θα βάλετε ουσιαστικά με νόμο τέλος στις εκκρεμότητες που ισχύουν στον πολιτικό γάμο, στην αποτέφρωση των νεκρών, στον όρκο; Είναι δυνατόν να συμφωνείτε με την υπάρχουσα κατάσταση;

Πριν από λίγους μήνες αναστατώθηκε ο δημόσιος βίος της χώρας, μετετράπη όλη η χώρα σε ένα απέραντο «Βαβιλιστάν».

Ερεύνησε καμία υπεύθυνη αρχή της ελληνικής δημοκρατίας τη δικτύωση αυτών των σχέσεων μέσα στην Εκκλησία, μέσα στην ΕΥΠ, μέσα σε δημοσιογραφικά κυκλώματα; Υπάρχει μια συντεταγμένη αρχή, και απευθύνομαι σ’ εσάς γιατί εσείς έχετε την εποπτεία, για λογαριασμό της πολιτείας, που να μας πει εντός της Εκκλησίας αυτές οι αμαρτωλές δικτυώσεις πως καταστρέφουν τελικά και την Εκκλησία και τη Δημοκρατία; Έλεγχο ζητάμε. Η αυτοκάθαρση είναι στάχτη στα μάτια. Είναι κουκούλωμα. Είσαστε ικανοποιημένη με την υπάρχουσα κατάσταση; Εάν είστε ικανοποιημένη πείτε το.»

To Γραφείο Τύπου