Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη για την αύξηση των φόρων και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ για τον πληθωρισμό

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, αναφερόμενος στις δηλώσεις Αλογοσκούφη για την αύξηση των φόρων και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ για τον πληθωρισμό, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αν το Ασφαλιστικό κατά κύριο λόγο «έφαγε» τον κ. Β. Μαγγίνα, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μπορεί να είναι το «θύμα» του προϋπολογισμού του 2008.

Ο προϋπολογισμός του 2008, παρʼ ότι είναι ένας από  τους πιο ταξικούς, αντικοινωνικούς και φορομπηχτικούς προϋπολογισμούς της μεταπολίτευσης, κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα» αφού έχει εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007, ενώ όλα τα μεγέθη πάνω στα οποία στηρίζεται ο προϋπολογισμός του νέου έτους, από τον πληθωρισμό και τις τιμές πετρελαίου, τις προβλέψεις για τα έσοδα έως το ρυθμό ανάπτυξης, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, εξαιτίας και της κλιμακούμενης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, σχεδόν, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, μαζί με τη φορολεηλασία που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός του 2008, οδεύει ολοταχώς για αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και νέα αύξηση του ΦΠΑ, μετατρέποντας το 2008 σε φοροεφιάλτη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι αυτό τη στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός εκτινάσσεται και η ακρίβεια στις αγορές καλπάζει, ενώ η πρόβλεψη για τις αυξήσεις στους μισθούς το 2008 κινείται στο 3% . Αυτά σημαίνουν ότι το 2008 θα είναι χρονιά κατάρρευσης του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς προηγούμενο, ίσως, στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζοντας ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης, τις αξιοποιεί για να προτείνει την επίσπευση «μεταρρυθμίσεων» κατεδάφισης εργασιακών δικαιωμάτων και νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πληθωρισμός, όμως, στη χώρα μας είναι πρώτα απʼ όλα πληθωρισμός κερδών, τα οποία ταυτόχρονα δεν κατευθύνονται σε επενδύσεις αλλά κυρίως στις τσέπες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που ελέγχουν τις εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις.

Τα ογκούμενα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα αντιπροσωπεύουν πρώτα απʼ όλα τα μεγάλα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και προοιωνίζουν μια χρονιά μεγάλων κοινωνικών αγώνων και ταξικών αναμετρήσεων για την ήττα των κυβερνητικών πολιτικών και για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας. Η κυβέρνηση σπέρνει αντιλαϊκούς ανέμους και θα θερίσει κοινωνικές θύελλες».

To Γραφείο Τύπου