Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2007

«Πολιτικές και δράσεις ενάντια στις κλιματικές αλλαγές». Ημερίδα του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007, ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL

Με συμμετοχή σημαντικών ομιλητών και πολύ κόσμου, που παρέμεινε μέχρι αργά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, έγινε χθες το απόγευμα η ημερίδα του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με θέμα «Πολιτικές και δράσεις ενάντια στις κλιματικές αλλαγές».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην παγκόσμια κινητοποίηση για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, στις συνεχείς παρεμβάσεις του ΣΥΝ στη Βουλή και στην κοινωνία για τα θέματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα για το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναφερόμενος στη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί, καυτηρίασε την αρνητική στάση των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και χαρακτήρισε ως τακτικό ελιγμό τη συμμετοχή τους τελευταία στιγμή στις διαπραγματεύσεις. Κατέληξε ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας και επαγρύπνηση στη μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα για το περιβάλλον. «Η αριστερά»,επεσήμανε, «υποχρεούται σε πλανητικό και τοπικό επίπεδο να στηρίξει και να ενισχύσει τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα παγκόσμιο οικολογικό φόρουμ κατά των κλιματικών αλλαγών». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολλά αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας, πχ στην υστέρηση στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Οφείλουμε», είπε, «με το αυτί ανοιχτό στην κοινωνία, με κατάλληλες συμμαχίες, με επεξεργασία θέσεων και απόψεων να αντιστρέψουμε  αυτή την κατάσταση, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ζουν σε άλλον πλανήτη, σε άλλον κόσμο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης μεταξύ άλλων, τόνισε: Εμείς έχουμε καταλήξει ότι ο χαρακτήρας του φαινομένου του θερμοκηπίου  είναι μη αντιστρεπτός και ότι το ταχύτερο δυνατό απαιτούνται λύσεις, άρα δεν σπαταλάμε άλλον χρόνο επί του θέματος. Όπως έχουμε καταλήξει και στα μέτρα που χρειάζονται. Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ κατά προτεραιότητα, ακόμα και «δογματικά».

Η υπεύθυνη του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα με αιχμή την κλιματική αλλαγή και χαρακτήρισε την συνδιάσκεψη στο Μπαλί ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα που δίνει τη μάχη της ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ανέδειξε το ρόλο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ (IPCC) της τέταρτης αναφοράς της και των χιλιάδων ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Θεωρεί το συμβιβασμό τελευταίας στιγμής των ΗΠΑ, που μετά από τη συνεχή αρνητική στάση αποφάσισαν να μπουν στις διαπραγματεύσεις για τη μετά Κιότο νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης από την παγκόσμια κοινότητα. Η συμφωνία τελικά των 190 χωρών για τον «οδικό χάρτη του Μπαλί» είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά φτωχό και μετέωρο και θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από τους πολίτες και τους επιστήμονες στα επόμενα δύο-τρία χρόνια για συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις. Αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι παρότι ως χώρα έχουμε υιοθετήσει τους στόχους του εαρινού Συμβουλίου το 2007, βρισκόμαστε πολύ πίσω. Έχουμε ξεπεράσει το όριο των εκπομπών ρύπων, δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός, εξακολουθεί αν είναι μεγάλη η εξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα. Και το βασικότερο, δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε, σε σχέση με τη συνδιάσκεψη στο Μπαλί ότι πρόκειται για χλωμό συμβιβασμό στο παραπέντε, που ωστόσο είναι καλύτερος από τη τίποτα. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και των πολιτών που βλέπουν ότι αλλάζει η ζωή τους προς το χειρότερο, παρότι διέρχεται κρίση και κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερες απόψεις. Παρατήρησε ότι δεν ευθύνονται όλες οι χώρες το ίδιο και ως εκ τούτου είναι παράλογο και άδικο οι αναπτυσσόμενες να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με τις πλούσιες, οι οποίες πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά ώστε και οι πρώτες να ενταχθούν σε μια δίκαιη συμφωνία. Στηλίτευσε την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων, η οποία οδήγησε στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιώντας ότι το πυρηνικό λόμπι καραδοκεί για αν καλύψει το «κενό». Μπροστά σε αυτό, «η δική μας αριστερά είναι πεδίον δόξης λαμπρόν», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, τόνισε: «Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και είναι σαφές ότι δεν θα τις αντιμετωπίσουμε χωρίς δράση. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα από την εξοικονόμηση και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μονόδρομος. Πολίτες, φορείς, πολιτικοί, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης και του περιοδικού πολιτικής οικολογίας «Δαίμων της Οικολογίας», σεισμολόγος Σάκης Κουρουζίδης, αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επισήμανε: «Η εγκατάσταση ΑΠΕ και ειδικά της αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020 είναι μονόδρομος για τη χώρα μας, καθώς χωρίς την ευρεία εξάπλωσή τους θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Οι συνέπειες θα είναι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Μέχρι το τέλος του 2010 θα χρειαστούμε ένα χώρο ίσο με την έκταση της Θάσου για αιολική ενέργεια. Και ενδεχομένως άλλα 2/3 της Θάσου έως το 2020».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Γιάννης Παλαιοκρασάς, τόνισε ότι Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έχει ασχοληθεί από το 2001 συστηματικά με την ενέργεια (στην  ευρύτερή της διάσταση που περιλαμβάνει και τις μεταφορές), γιατί την θεωρούσαμε από τότε ότι είναι ο κυριότερος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι όπως γίνεται οδηγεί σε στρεβλώσεις, ο ενεργειακός σχεδιασμός απουσιάζει. Παρακάτω  έδωσε  μια συστηματική εικόνα των μελετών και των βημάτων που πρέπει να γίνουν προτού είμαστε σε θέση να υιοθετήσομε ένα τελικό και ρεαλιστικό σενάριο, καθώς και των κύριων μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του.

Πρώτον, το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο πρέπει να καλύπτει όλους τους τομείς κατανάλωσης (μεταφορές, οικιακός, βιομηχανία, αγροτικός και τριτογενής) και όλες τις μορφές παραγωγής και καυσίμων.

Δεύτερον, πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα των εγχωρίων πηγών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ) και η οριστική εκτίμηση των αποθεμάτων και των δυνατοτήτων ανάπτυξης τους.

Τρίτον, πρέπει να γίνει αξιολόγηση του παράγοντα ασφάλειας προμήθειας και να θεσπισθεί, με διαφανή κριτήρια, εθνική πολιτική για τον βαθμό εξάρτησης από τις εισαγόμενες πηγές ενέργειας, δηλαδή πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και εισαγόμενο ηλεκτρισμό.

Τέταρτον, πρέπει να γίνει συγκριτική αξιολόγηση των τεχνολογικών λύσεων για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας (από όλες τις πηγές καυσίμων και από όλους τους τομείς) περιλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους (εκτίμηση περιβαλλοντικού κόστους).

Πέμπτον, με βάση τις παραπάνω αξιολογήσεις μπορεί να καταλήξει κανείς σε εναλλακτικά σενάρια επιθυμητών ενεργειακών ισοζυγίων κατανάλωσης και τρόπων ικανοποίησής τους από τα μέσα παραγωγής και είδη καυσίμου.

Έκτον, η επιλογή του τελικού σεναρίου και βάσει αυτού η θέσπιση σειράς μέτρων εφαρμογής του με κύρια μέσα:

(α) Την σωστή τιμολογιακή πολιτική (τιμολόγια ηλεκτρισμού και μεταφορών, φορολογία καυσίμων, τιμολόγηση της χρήσης του οδικού δικτύου), με κατάργηση των σταυροειδών ή κρυφών επιδοτήσεων και διαφανή θέσπιση όσων κριθούν αναγκαίες.

(β) Την εκπόνηση ενός αναθεωρημένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου για την κατανομή των χρήσεων γης, περιλαμβανομένης της οικιστικής, με έμφαση στον τρόπο αειφόρου λειτουργίας του όλου συστήματος, ειδικότερα σε σχέση με την ενέργεια και τις μεταφορές, την διαχείριση των υδάτων, καθώς και την προστασία των δασών και των λοιπών φυσικών αποδεκτών.

 (γ) Την σειρά των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων (π.χ. ΓΟΚ και φορολογικά κίνητρα για βιοκλιματικά κτίρια, προδιαγραφές των δημοσίων έργων, αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών).

Ο πρόεδρος της WWF Hellas Δημήτρης Καραβέλλας υπογράμμισε: «Το 3.2% του ΑΕΠ είναι το περιβαλλοντικό κόστος. Τάχιστα οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με ξεκάθαρους κανόνες. Το Εθνικό Χωροταξικό δεν απαντάει στα μεγάλα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας υπολείπεται κατά πολύ των δεσμεύσεων της με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού και υπεύθυνος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης του πράσινου και του δάσους και τόνισε ότι πρέπει να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του συντάγματος, να γίνουν οι δασικοί χάρτες και να αναδασωθούν τα καμένα. Η αποδάσοση είναι από τους κύριους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής.

Ενδιαφέρουσες και με σημαντικά στοιχεία επίσης ήταν η ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας Γιάννη Τσιπουρίδη, που αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική.

Η αρχιτέκτονας-πολεοδόμος πρώην Συνήγορος Περιβάλλοντος  Ρίτα Καραβασίλη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας από τα κτίρια και να προσαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης, συγκοινωνιολόγος και εκπρόσωπος του δικτύου Επιβάτης, αφού τόνισε ότι σημαντική συμβολή στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με CO2 έχει το ΙΧ αυτοκίνητο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Χάρης Κωνσταντάτος, από την «Ανοιχτή Πόλη» αναφέρθηκε στις δράσεις των κινημάτων. Ο ομιλητής πρώτα έκανε σύνδεση του παγκόσμιου κινήματος με τα κινήματα στις γειτονιές της Αθήνας και υπερασπίστηκε την δράση τους, τονίζοντας ότι κάθε χώρος που μένει ελεύθερος, κάθε δράση που αποτρέπει χρήσης μη συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλουν στον περιορισμό των φαινιμένων που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.    

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος