Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2007

Παράνομες χρεώσεις τραπεζών. Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν με νόμο ορισμένα είδη τραπεζικών χρεώσεων!

Απάντηση της Επιτρόπου Κούνεβα στον Δ.Παπαδημούλη

Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει με νόμο, όπως έχει δικαίωμα, ορισμένα είδη παράνομων τραπεζικών χρεώσεων περιορίζεται σε ευχές για αυτορρύθμιση των τραπεζών. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου κας Κούνεβα, αρμόδιαςγια την προστασία του καταναλωτή, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν ρητά σε αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν παράνομες 14 χρεώσεις, που επιβάλλουν οι τράπεζες στους καταναλωτές στην Ελλάδα και έκανε συγκεκριμένη μνεία στις κυριότερες παράνομες χρεώσεις: χρέωση προμήθειας 1,40? για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, έξοδα αδράνειας από 0,60? έως 1? μηνιαίως για λογαριασμούς, που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, κλιμακωτή χρέωση από 3 έως 20? για ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, αναδρομική επιβάρυνση τόκων για χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης κ.α. Η ερώτηση κατέληγε «οι προαναφερόμενες χρεώσεις συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη κι ύστερα από τελεσίδικες αποφάσεις» και ρωτούσε την Επιτροπή αν ένα κράτος – μέλος έχει δικαίωμα να απαγορεύσει με νομοθετική ρύθμιση τις παράνομες χρεώσεις.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος τονίζει: «Λαμβανομένων υπόψη των … κανόνων της Ευρ.Κοινότητας και εντός των ορίων των διατάξεων της συνθήκης ΕΚ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, το ερώτημα αν ένα κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει με νομοθετική ρύθμιση ορισμένα είδη χρεώσεων, είναι καθαρά εθνικό θέμα.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης ερωτώμενος σχετικά στην ελληνική βουλή, λίγες μέρες μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, απέκρυψε την δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση να καταργήσει με νόμο τις παράνομες χρεώσεις αναφέροντας ότι: «αυτές οι δικαστικές αποφάσεις παρέχουν μια δυνατότητα και να αυτορρυθμιστούν οι τράπεζες αλλά και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική στάση απέναντι στον πολίτη …. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ό,τι μας παρέχει ο νόμος για να γίνει πράξη.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Την ώρα, που τα υπερκέρδη του τραπεζικού καρτέλ οργιάζουν και οι καταναλωτές πιέζονται από την έξαρση του πληθωρισμού, η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν φανερώνει την έλλειψη βούληση της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα των παράνομων χρεώσεων, που επιβάλλουν οι τράπεζες. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχολόγια για αυτορρύθμιση των τραπεζών δίχως να προβαίνει σε πράξεις που θα λύσουν το πρόβλημα αφήνοντας να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ενώσεις για την προστασία των καταναλωτών. Ακόμη και στον πρόσφατο νόμο για την προστασία του καταναλωτή η κυβέρνηση ενώ έχει το δικαίωμα ενώ να επιβάλλει με νόμο τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ρύθμισε μονάχα το ζήτημα της ποινής προεξόφληση δανείου. Οι τράπεζες, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις παράνομες χρεώσεις, παρακάμπτουν τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων αλλάζοντας απλώς τα ονόματα των χρεώσεων. Τι κάνει η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα που αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια; Η απάντηση της Επιτροπής είναι ξεκάθαρη και θέτει την κυβέρνηση της ΝΔ προ των ευθυνών της.»

To Γραφείο Τύπου