Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/11/2005

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για την συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η υπογραφή της επίσημης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία έρχεται να αποκαλύψει το βάθος και το εύρος της πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισής τους. Η κοινή τους βούληση να αυξήσουν, ως ένα από τα πρώτα μέτρα του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά 3% τον ΦΠΑ, υποδεικνύει και την αντικοινωνική-αντεργατική κατεύθυνση αυτής της σύγκλισης.

Η συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της Ε.Ε., της οποίας το Σοσιαλδημοκρατικό αλλά και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα, έχει μια γενικότερη σημασία γιατί όχι μόνο αποκαλύπτει την ευρύτερη συναίνεση των κυρίαρχων σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών ελίτ της Ευρώπης αλλά και δίνει σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση μια νέα ουσιαστική ώθηση.

Σήμερα, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι η ήττα των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών κατευθύνσεων στην Ε.Ε., οι οποίες γίνονται όλο και πιο σκληρές και βυθίζουν την Ευρώπη στη στασιμότητα, την ανεργία, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, τη νέα φτώχεια και την «γκετοποίηση» των μεταναστών, περνάει μέσα από την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κάθε χώρα και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To Γραφείο Τύπου