Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2007

"Ουδέν σχόλιο" από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υποδοχής αλλοδαπών στη Σάμο!

Δημ. Παπαδημούλης: "Το Συμβούλιο γυρίζει την πλάτη στην πραγματικότητα της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

"Το Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την κατάσταση στην οποία αναφέρεται η ερώτηση". Με αυτή τη λακωνική δήλωση το Συμβούλιο αρνείται να πάρει θέση για το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών που διαπιστώθηκαν στο παλαιό κέντρο υποδοχής αλλοδαπών στη Σάμο, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει, με αφορμή τις επισκέψεις αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Σάμο, ερώτηση προς το Συμβούλιο, πληροφορώντας για τις διαπιστώσεις των διεθνών οργανισμών και ρωτώντας "τί πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει το Συμβούλιο για το θέμα", "με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης" και αν "υιοθετεί την πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας για το κλείσιμο του Κέντρου".

Το Συμβούλιο,  στη συνέχεια της απάντησης, δικαιολογώντας τη στάση του, αναφέρεται στο γεγονός ότι "το θέμα της κράτησης και των συνθηκών κράτησης των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής εξετάζεται στην πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών" και στο ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξετάζουν επί του παρόντος την πρόταση". Σημειώνεται ότι πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο οδηγίας, που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

Ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

" Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες όπου το πρόβλημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης είναι οξύτατο. Το Συμβούλιο αποφεύγει κυνικά να πάρει θέση για το μείζον θέμα των απαράδεκτων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών στην Ελλάδα, όταν την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητάνε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η πρόσφατη έκθεση της γερμανικής οργάνωσης "Pro Asyl" είναι κατηγορηματική. Με τα καθυστερημένα εγκαίνια του νέου κέντρου το πρόβλημα δυστυχώς δε λύνεται."

To Γραφείο Τύπου