Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/11/2005

20 Νοεμβρίου - Ημέρα ΟΗΕ για τα Παιδιά

Για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για τα παιδιά, ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά έχει οριστεί από τον ΟΗΕ η 20η Νοέμβρη, ημερομηνία που η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού υιοθέτησε το 1959 τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Η ημέρα αυτή δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Συνοδεύεται από ισχυρά πολιτικά μηνύματα, που πηγάζουν από τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου, όπου τα παιδιά αποτελούν τα κύρια θύματα μεγάλων ανισοτήτων και τραγωδιών σε πολλές περιοχές της γης.

Η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα εγρήγορσης. Οφείλουν να εξεγείρονται οι ανθρώπινες συνειδήσεις:

-Όταν 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα στον κόσμο, απώλειες ζωών που αντιστοιχούν σε τρία «τσουνάμι» το μήνα!

-Όταν 115 εκ. παιδιά στη γη δεν έχουν διαβεί την πόρτα κανενός σχολείου.

-Όταν εκατομμύρια παιδιά αποτελούν θύματα πολέμων και άλλων μορφών βίας, ξεριζωμών και καταστροφών στο περιβάλλον, ωμής εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας και σύγχρονων μορφών δουλείας, εμπόρων ναρκωτικών και δικτύων διεθνούς εγκληματικότητας.

-Όταν οι ΗΠΑ , η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου, αποτελεί εξαίρεση (μαζί με την Σομαλία) για τη μη κύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται και στη χώρα μας με πολλούς τρόπους:

-Από τη δυσκολία πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς και την υποβάθμιση της παιδείας, ως τον βομβαρδισμό των παιδικών ψυχών με τηλεσκουπίδια και μια αυξανόμενη κουλτούρα βίας.

-Κι από την αύξηση της φτώχειας, ως την εξάπλωση των ναρκωτικών και άλλων μορφών εγκληματικότητας. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, τα παιδιά των μεταναστών και άλλων κοινωνικών ομάδων, που υφίστανται τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Επομένως, ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών είναι αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται διεθνώς και στη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου