Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2007

ΣΕ ΝΕΑ ΕΠKINΔΥΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Σχολιάζοντας την αποτυχία του ΟΗΕ να πάρει απόφαση για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου , το Γραφείο τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι το Σ.Α του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου. Ανοίγει έτσι μια νέα επικίνδυνη φάση, με το ενδεχόμενο μονομερούς ανεξαρτητοποίησης της περιοχής. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να πυροδοτήσει νέες αποσταθεροποιήσεις και συγκρούσεις στην περιοχή όπου πολλές πληγές παραμένουν ανοικτές από τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας με αποκορύφωμα τον πόλεμο του ΝΑΤΟ το 1999.

Δυστυχώς οι συνομιλίες των τελευταίων μηνών έφτασαν σε αδιέξοδο, διότι υπονομεύθηκαν εξʼ αρχής λόγω και της θέσης που πήρε η κυβέρνηση Μπους υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι ενδεχόμενη μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, θα αποτελέσει πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και αρνητικό προηγούμενο για άλλα διεθνή προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σειρά χωρών στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με βάση το διεθνές δίκαιο. Γι αυτό τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει αυτοτελώς αλλά και στο πλαίσιο της Ε.Ε και της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Αυτό απαιτεί η υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη Βαλκανική. Και αυτό θα έπρεπε να είναι το κριτήριο για μια ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας, κάτι που δεν έχει πράξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου