Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2007

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με εργαζόμενους της Ολυμπιακής καθώς και με εργαζόμενους του ιπτάμενου κλάδου

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ και της Νεολαίας ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και  μίλησε σε εργαζόμενους των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς και σε εργαζόμενους του ιπτάμενου κλάδου, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι συμβασιούχοι της γενιάς των 600 ευρώ. Συζήτησαν για τα προβλήματα της Ο.Α., τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και  για την προσπάθεια προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Μετά τη συνάντηση, ο  Αλ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην περίπτωση της Ο.Α. αποτυπώνεται η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού  συστήματος δημόσιας διοίκησης, το οποίο με πλήρη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας οδήγησε μια κερδοφόρα και ανταγωνιστική επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού. Αυτοί που επεδίωξαν συνειδητά να οδηγήσουν την Ολυμπιακή σε παρακμή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του δημοσίου τομέα, έρχονται τώρα να ζητήσουν το λογαριασμό από την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση στερείται κάθε αξιοπιστίας, ώστε να προτείνει λύσεις. Είναι η ανάγκη όλες οι προτάσεις διεξόδου, οι οποίες γίνονται από το εργατικό κίνημα, από τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, από τις προοδευτικές δυνάμεις, να ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα για την επιβίωση, στήριξη και ανάπτυξη του εθνικού μας αερομεταφορέα. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, είναι κατά τη γνώμη μας η βασική προϋπόθεση, για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η εταιρεία, αλλά και για να μην θιγούν ούτε κατ΄ ελάχιστον τα δικαιώματα των εργαζομένων, που υπόκεινται ήδη σε ασφυκτική πίεση. Οι εργαζόμενοι δεν ζητάνε πάρα πολλά, ζητάνε τα αυτονόητα. Να ζουν από τη δουλειά τους, και όχι να αγωνιούν σε καθημερινή βάση μέσα σε τρομοκρατικό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με μισθούς εξαθλίωσης.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, κρύβονται με αναίσχυντο τρόπο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργούν ως εντολοδόχοι της Κομισιόν και μεθοδεύουν το κλείσιμο της Ολυμπιακής, τρομοκρατώντας την κοινή γνώμη με τον μύθο της ζημιογόνου επιχείρησης. Δεν λένε όμως ότι οι ευνοημένοι από μια αρνητική για την ΟΑ εξέλιξη θα είναι τα καρτέλ των διεθνών αερομεταφορών και όσοι κερδοσκοπούν από την απαξίωση και τη λεηλασία του δημόσιου τομέα.

Επισκεφθήκαμε σήμερα συμβολικά το Ελ. Βενιζέλος, στο οποίο, μαζί με τις περιφερειακές επιχειρήσεις, απασχολούνται περίπου 15000 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι στην ηλικία και η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται με πολύ χαμηλούς μισθούς και κακές εργασιακές συνθήκες. Είναι ένα κομμάτι του σύχγρονου προλεταριάτου, που δουλεύει πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες και τις μεγάλες εταιρικές ταμπέλες, για 400, 500 και 600 ευρώ. Η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς αυτών των ανθρώπων, είναι η πιο σημαντική αλλαγή για την οποία οφείλει να αγωνιστεί η αριστερά αν θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να συναντηθούμε, αυτούς πρέπει να εκπροσωπήσουμε, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε στον αγώνα τους για πιο αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.  

To Γραφείο Τύπου