Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2005

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με αντιπροσωπεία του Κ.Κ. Κούβας

Οι ελπιδοφόρες εξελίξεις στη Λ. Αμερική στην κατεύθυνση αριστερών και προοδευτικών απαντήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με το μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Κ.Κ. Κούβας, Φερνάντο Ραμίρεζ και τον υπεύθυνο του κόμματος για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Χουάν Κάρλος Μαρσάν. Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς του ΣΥΝ, το μέλος της ΠΓ Π. Τριγάζης και το μέλος της ΚΠΕ, Κ. Ήσυχος.

Ο Φερνάντο Ραμίρεζ τόνισε ότι η δραματική αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει κάνει πιο ισχυρό το αίτημα της αλλαγής σε όλη τη Λατινική Αμερική και γι΄ αυτό στις εκλογές σειράς χωρών καταγράφεται στροφή προς τα αριστερά, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στις προόδους που έχει κάνει η Κούβα, τα τελευταία χρόνια, παρά τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες του αμερικάνικου εμπάργκο. Ακόμα, σημείωσε την δωρεάν ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Κούβα, κυρίως με την παρουσία γιατρών, σε χώρες της Λ. Αμερικής, της Αφρικής αλλά και στο πρόσφατα κτυπημένο από το σεισμό, Πακιστάν.

Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος χαιρέτισε τις επιτυχίες της αριστεράς στη Λ. Αμερική και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΝ στον κουβανικό λαό, ιδιαίτερα έναντι του εμπάργκο και των απειλών των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στο πρόσφατο πολύ επιτυχημένο συνέδριο του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», επισημαίνοντας ότι η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στον νεοφιλελευθερισμό γίνεται πιο ισχυρή και στην ήπειρό μας. Τόνισε την καθοριστική σημασία της κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον κόσμο, καθώς και της ανάπτυξης των κοινωνικών κινημάτων και των Κοινωνικών Φόρουμ.

Ειδική αναφορά έγινε στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και εκφράστηκε η κοινή αλληλεγγύη των δύο αντιπροσωπειών στη Μπολιβαριανή επανάσταση της συμμαχίας των λαϊκών δυνάμεων και του Ούγκο Τσάβες.

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κ.Κ. Κούβας- ΣΥΝ, καθώς και Κ.Κ. Κούβας με το κόμμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά», ενώ τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη καλών σχέσεων Ελλάδας-Κούβας.

To Γραφείο Τύπου