Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/12/2007

Κυβερνητικό μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Σχετικά με τη συνάντηση της Υπουργού Απασχόλησης με την Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας ως εργαλείο την Επιτροπή που συστάθηκε με βάση τον νόμο Ρέπα για την επαναξιολόγηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, επιδιώκει να βάλει μαχαίρι και να εξαιρέσει από αυτά χιλιάδες ασφαλισμένους και εκατοντάδες επαγγέλματα.

Η επιδίωξη αυτή της κυβέρνησης είναι άδικη, γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα από τους άλλους, γιατί οι συνθήκες  εργασίας τους είναι τόσο ανθυγιεινές, που έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 61 χρόνια και 2 μήνες.  Δηλαδή, ούτε που προλαβαίνουν να χαρούν τη σύνταξή τους. Είναι επίσης αδικαιολόγητη, γιατί δε συμβάλλει ούτε καν στη χρηματοοικονομική κατάσταση των Ταμείων, τα οποία θα στερηθούν τώρα τις αυξημένες κατά 3,35% εισφορές των εργαζομένων (στην κύρια και επικουρική ασφάλιση) και τις αυξημένες κατά 2,15% αντίστοιχες εισφορές των εργοδοτών.

Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτές τις περικοπές θα είναι οι εργοδότες που θα γλυτώσουν την αυξημένη ασφαλιστική εισφορά τους για όσους εργάζονταν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις για την περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι άδικες, αδικαιολόγητες και βαθύτατα ταξικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων να αποτρέψουν την εφαρμογή τους και διεκδικεί τη διεύρυνση εφαρμογής του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στα αντίστοιχα επαγγέλματα του δημοσίου.

To Γραφείο Τύπου