Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/12/2007

Δήλωση Κουράκη για παρεμβάσεις Ζαχόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Α' Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε τα εξής:

«Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα του κ. Ζαχόπουλου, ήταν καταστρεπτικές για την πόλη. Συγκεκριμένα:

1.    Περιτοίχισμα Λευκού Πύργου. Παρά την αντίθετη γνώμη των αρχαιολόγων της πόλης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ), με την διπλή ψήφο του κ. Ζαχόπουλου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την κατάχωση του περιτοιχίσματος του Λευκού Πύργου. Την επομένη ο κ. Ζαχόπουλος κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας που θέλει την απόφαση του Κ.Α.Σ απλώς γνωμοδοτική στον Υπουργό, ανακοίνωνε στον τύπο την έναρξη εκτέλεσης του έργου. Τελικώς μετά από παρέμβαση φορέων ο υφυπουργός κ.Τατούλης ματαίωσε τα σχέδια του κ. Ζαχόπουλου.

2.    Οικοδόμηση χώρου του βρεφοκομείου Αγ. Στυλιανός. Με απόφαση του Κ.Α.Σ και παρά την γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας δόθηκε το πράσινο φως για ανέγερση οικοδομής γραφείων και καταστημάτων ακυρώνοντας έναν ακόμη ελεύθερο χώρο της πόλης, υποσκάπτοντας την ψυχική υγεία των παιδιών που φιλοξενούνται.  

3.    Γερμανικό προξενείο. Με απόφαση του κ. Ζαχόπουλου δόθηκε άδεια για την ανέγερση οκταόρωφης πολυκατοικίας που είχε εγκριθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το 1999, και είχε παγώσει έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της πόλης, κατά παράβαση νόμου του 1980 που προέβλεπε στο συγκεκριμένο χώρο την ανέγερση μόνο μικρού κτιρίου του γερμανικού προξενείου.

4.    Πάρκινγκ της πλατείας Διοικητηρίου. Με απόφαση του Κ.Α.Σ αποφασίστηκε ο αρχαιολογικός χώρος να αποτελέσει τον κάτω όροφο τριώροφης κατασκευής, με χώρο πάρκινγκ άνωθεν και πλατεία στο πάνω επίπεδο, παρά τις αντιρρήσεις φορέων και αρχαιολόγων της πόλης, που αξίωναν την αυτοτελή ανάδειξη του μνημείου.

5.    Αποχαρακτηρισμός κτιρίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το Κ.Α.Σ. Για τις ανάγκες της υποθαλάσσιας αρτηρίας και με αρνητική γνωμοδότηση της εφορίας νεωτέρων μνημείων αποφασίστηκε από το Κ.Α.Σ ο αποχαρακτηρισμός τους. Οι «πολίτες κατά της υποθαλάσσιας» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκκρεμεί η τελική απόφαση.

6.    Ανέγερση οικοδομής πάνω στο τείχος της Θεσσαλονίκης. Σε οικόπεδο της εκκλησίας στη συμβολή της οδού Τσιμισκή και Φιλ. Εταιρείας μετά από απόφαση του Κ.Α.Σ αποφασίστηκε η ανέγερση οικοδομής, ή οποία σήμερα προχωράει κανονικά, παρόλο που σε παρακείμενο οικόπεδο είναι εμφανής η παρουσία του μνημείου.

7.    Δενδροφύτευση γύρω από ιστορικά μνημεία. Στις  11-12-2007 υπογράφηκε  από τον κ. Ζαχόπουλο κονδύλιο 30.000 ευρώ για μελέτη έργου δεδροφύτευσης ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης (κηπευτική μελέτη) κατασκευαστικής αξίας 2 εκατομ. 500 χιλιάδων ευρώ!!!, ώστε να περιληφθεί στο Γ΄ ΚΠΣ και να συνεχιστεί στο Δ΄ ΚΠΣ. Να σημειωθεί ότι έχει ενημερωθεί ο υπουργός κ. Λιάπης από μηχανικούς της υπηρεσίας να μην υπογράψει αυτή την δαπάνη καθώς η ανάγκη για την προστασία ιδιαίτερα των 4 χιλιομέτρων τειχών, είναι σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών επιστημόνων πολύ πιο επιτακτική από τη δεδροφύτευση των ήδη δενδροφυτεμένων χώρων».

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Περικλής Κοροβέσης και Γρηγόρης Ψαριανός, μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, ζήτησαν με αίτησή τους κατάθεση όλων των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2004 μέχρι σήμερα, που αφορούν:

α) περιορισμούς αρχαιολογικών ζωνών

β) ανεγέρσεις οικοδομών σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους ή στις ζώνες προστασίας που τους περιβάλλουν

γ) αποχαρακτηρισμούς νεοκλασικών κτιρίων

δ) περιπτώσεις στις οποίες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ή τα Τοπικά Συμβούλια πρότειναν τη διατήρηση μνημείων και το ΚΑΣ έλαβε διαφορετική απόφαση

ε) εγκατάσταση, λειτουργία ή επέκταση λατομείων

στ) περιπτώσεις στις οποίες προκειμένου να ληφθεί απόφαση χρησιμοποιήθηκε η διπλή ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ κ. Ζαχόπουλου.

Ο Τάσος Κουράκης δήλωσε σχετικά:

«Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ώστε η υπόθεση Ζαχόπουλου να φανεί απλώς ως ένα ροζ σκάνδαλο που δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από τους εμπλεκόμενους, καθημερινά προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο βάθος και σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Πρέπει επομένως να σταματήσει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης, και να ξεκινήσει αμέσως έλεγχος όλων των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2004 και μετά, καθώς και γενικότερα διερεύνηση όλων των θεμάτων που χειρίστηκε ο κ. Ζαχόπουλος στο υπουργείο πολιτισμού».

To Γραφείο Τύπου