Skip to main content.
22/12/2007

'Αρθρο Γ.Δραγασάκη στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ»

Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία μετρήσεων για την αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου σε μη προεκλογικές περιόδους.

Με την επιφύλαξη αυτή, μπορούν ασφαλώς να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις. Θα ανέμενε κανείς, λίγους μήνες μετά της εκλογές, η εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι μεν μειωμένη, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό. Η σημαντική, λοιπόν, μείωση που εμφανίζεται, χρήζει πράγματι κάποιας ερμηνείας.

Νομίζω ότι γίνεται πλέον σαφές ότι μπορεί οι πολίτες να έδωσαν την πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι της έδωσαν λευκή επιταγή να πολιτευτεί όπως νομίζει. Οι πράξεις μιας κυβέρνησης κρίνονται καθημερινά, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφάλισε την προτίμηση του μεγαλύτερου τμήματος του εκλογικού σώματος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι πολίτες επικροτούν συνολικά την πολιτική της. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι χιλιάδες των πολιτών που διαδήλωσαν πρόσφατα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση. Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην πείθει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση πρόταση. Η σημερινή προγραμματική του ασάφεια, η «στροφή προς τα δεξιά» της τελευταίας δεκαετίας και το κυβερνητικό του παρελθόν έχουν παγιώσει την εικόνα του στην κοινωνία και συνεπώς δεν αρκεί η επιφανειακή αυτοκριτική που κάνει, ούτε η ρητορική μετατόπιση στα αριστερά. Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης στα μεγάλα ζητήματα της συγκυρίας (ασφαλιστικό, Ολυμπιακή, άρθρο 16, ιδιωτικοποιήσεις κλπ).

Όσον αφορά την αριστερά, προφανώς πολλά μένουν να γίνουν, όμως φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πείθει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας ότι αποτελεί πηγή ελπίδας. Για εμάς το στοίχημα είναι να πολιτικοποιήσουμε αυτή τη στήριξη, να τη μετατρέψουμε σε θετική αγωνιστική στάση, σε συμμετοχή. Έχουμε επίγνωση ότι βρισκόμαστε υπό δοκιμή, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου που μας ψήφισε, αλλά και των ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας και της νεολαίας που προσβλέπουν σʼ εμάς για την αλλαγή και την ανανέωση της πολιτικής.