Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/01/2008

Επίτροπος Δήμας: "Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση κατά πόσον η μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας έχει εισέλθει σε κανονική λειτουργία"! Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη καρφώνει την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι αν και είχε διαβεβαιώσει επίσημα την Κομισιόν "ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 το ξηραντήριο (της Ψυττάλειας) θα λειτουργούσε σε πλήρη δυναμικότητα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση κατά πόσον η μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας έχει εισέλθει σε κανονική λειτουργία."

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ζητούσε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για τα στοιχεία που είχε σχετικά με την τύχη της λυματολάσπης μετά τη θερμική επεξεργασία στο ξηραντήριο της Ψυττάλειας, καθώς και για το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του τελικού προϊόντος. Ακόμη, ζητούσε στοιχεία σχετικά με τις αντίστοιχες λύσεις που προκρίνονται για τη χρήση του σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, υπογραμμίζει ότι "οι ελληνικές αρχές έχουν πληροφορήσει την Επιτροπή ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ξηραντηρίου, ότι ξεκίνησε η δοκιμαστική φάση λειτουργίας της τον Μάιο του 2007 και ότι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το ξηραντήριο θα λειτουργούσε σε πλήρη δυναμικότητα. Η Επιτροπή όμως δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση κατά πόσον η μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας έχει εισέλθει σε κανονική λειτουργία".

Ο Επίτροπος προσθέτει ακόμη, ότι "με την τροποποιητική απόφαση της 28ης Σεπτεμβρίου 2006, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών και πληρωμών η 31η Ιουνίου 2008. Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του τελικού προϊόντος μετά τη θερμική επεξεργασία δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Επιτροπή, αφού οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλλει ακόμα αίτηση τελικής πληρωμής ούτε και την τελική έκθεση" αν και η υποβολή του σχεδίου είναι μια από τις ειδικές ρήτρες που περιλαμβάνονται στην απόφαση χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Συνοχής. Επισημαίνει επίσης πώς "περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση της λυματολάσπης θα δοθούν μέσω του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της λυματολάσπης".

Απαντώντας στα υπόλοιπα ερωτήματα του Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Δήμας αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες λύσεις διαχείρισης της λυματολάσπης, όπως η επεξεργασία με θερμικές η βιολογικές μεθόδους και η υγειονομική ταφή, λέγοντας πως "όλα είναι αποδεκτά, αρκεί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας".

Σε ό,τι αφορά τις λύσεις διαχείρισης της λυματολάσπης που προκρίνονται σε άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που παρατίθενται στην απάντηση "έξι κράτη μέλη (Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουγγαρία) ανέφεραν ότι χρησιμοποιείται στη γεωργία 50% και πλέον της παραγόμενης λυματολάσπης στον αντίποδα, Φινλανδία, Σουηδία και Σλοβενία χρησιμοποιούν στη γεωργία λιγότερο από 17% της παραγόμενης λυματολάσπης• ενώ Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία ελάχιστα χρησιμοποιούν τη λυματολάσπη στη γεωργία".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Επτά μήνες μετά την πανηγυρική και έντονα προεκλογική δοκιμαστική λειτουργία του ξηραντηρίου στην Ψυττάλεια, ο Έλληνας αρμόδιος Επίτροπος επισήμως αγνοεί αν η μονάδα ξήρανσης στην Ψυττάλεια λειτουργεί κανονικά! Η συνεχιζόμενη ολιγωρία των ελληνικών αρχών να καταρτίσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία της λυματολάσπης έχει ως συνέπεια τη διαιώνιση του προβλήματος διαχείρισής της. Η Ελλάδα, με ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεχίζει να παραβιάζει κατά συρροή την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία για τα απόβλητα, παρ' όλες τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες. Περιμένουμε τις απαντήσεις και κυρίως τις ενέργειες του κ. Σουφλιά και της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ."

To Γραφείο Τύπου