Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/01/2008

Υπέρ της ίδρυσης αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος τάσσεται, έμμεσα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Υπέρ της ίδρυσης αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος τάσσεται με εμμέσως πλην σαφώς, ο Επίτροπος κ. Δήμας, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνιζε ότι: «Μετά την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή από τις χιλιάδες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα …» και «παρά τη σύσταση νέας κυβέρνησης, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η αρμοδιότητα για θέματα περιβάλλοντος παραμένει στο ενιαίο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων» και ρωτούσε την Επιτροπή αν θεωρεί ότι «η συγκρότηση ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος(...) θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της εφαρμογής του κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου, τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί».

Η πλήρης απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δήμα έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτόνομο υπουργείο σημαίνει ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος, το οποίο δεν υπάγεται σε υπουργείο με άλλες αρμοδιότητες (π.χ. γεωργία, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσια έργα). Σε αυτή τη βάση, και επειδή η περιβαλλοντική πολιτική κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις πολιτικές της Κοινότητας και των κρατών μελών, στα περισσότερα κράτη μέλη υπάρχει αυτόνομο υπουργείο περιβάλλοντος.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με την αρχή της θεσμικής και διαδικαστικής αυτονομίας των κρατών μελών, οι εθνικές αρχές εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία σύμφωνα με τους διαδικαστικούς και ουσιώδεις κανόνες της εθνικής τους νομοθεσίας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως η μόνη, που δεν έχει αυτόνομο και ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος και που παραμένει με οδυνηρό κόστος, μεταξύ των ουραγών στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Η ταύτιση στο ίδιο Υπουργείο του ελεγχόμενου (Δημόσια Έργα, Χωροταξία) και του ελέγχοντος (περιβάλλον), οδηγεί σε διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση και πλήττει την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη κρίσιμων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Αναρωτιέμαι ως πότε ο Πρωθυπουργός θα αρνείται και θα αναβάλλει τα αυτονόητα, μετατρέποντας την πεισματική άρνηση του κ. Σουφλιά σε επίσημη κυβερνητική πολιτική".

To Γραφείο Τύπου