Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/01/2008

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν.Χουντή στο ραδιόφωνο του ALPHA (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

Για δημοσκοπήσεις - πολιτικές εξελίξεις - υπόθεση Ζαχόπουλου

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δημιουργείται μια τάση μονιμότερη στην ελληνική κοινωνία, ότι πάνε να δημιουργηθούν συμπεριφορές, τάσεις και εκλογικές προτιμήσεις οι οποίες σπάνε τις κατεστημένες συμπεριφορές.

Έχετε δίκιο. Και οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετεκλογικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή μείωση των ποσοστών, πολιτικών, δημοσκοπικών τώρα πια, των κομμάτων του δικομματισμού. Επομένως είναι μονιμότερο φαινόμενο. Το συγκυριακό στην όλη υπόθεση είναι πώς κατάφεραν και συγκράτησαν αυτά τα ποσοστά στις εκλογές. Είναι μία μονιμότερη τάση...

- Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνουν οι προσδοκίες και απαιτήσεις όσων σας έχουν εμπιστευτεί ή ετοιμάζονται να σας εμπιστευτούν. ... Και βλέπω ότι ζητούν από σας πλέον όχι μια εντιμότητα και μια ηθική αποστασιοποίηση από τα όσα συμβαίνουν, αλλά και λύσεις στα προβλήματα τα οποία κρίνουν ότι δεν μπορούν να λύσουν ή τα λύνουν με έναν τρόπο που δεν τους ευχαριστούν οι άλλοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ίσως να διαφοροποιήσετε την πολιτική σας και την παρουσία σας...

Συμφωνώ με τη διαπίστωσή σας. Υπάρχει μια απογοήτευση και μια δυσαρέσκεια και από την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., αλλά και από την αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προφανώς μεγαλύτερη προσδοκία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να ταυτίσουμε τις λύσεις που ζητάει ο κόσμος με κυβερνητική διέξοδο.

- Γιατί όχι;...

Αυτό που έχει επισυμβεί τα τελευταία χρόνια και που ανανέωσε και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον στον Συνασπισμό και στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα κόμμα μικρό -και παραμένει μικρό- της αντιπολίτευσης, κατάφερε με τη δράση του κατ΄ αρχήν να αποτρέψει ορισμένες λύσεις που ήταν δυσμενείς για το κοινωνικό σύνολο, για την κοινωνία. Σας θυμίζω την αποτροπή της συνταγματικής αναθεώρησης, την ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16, και του άρθρου 24 για το περιβάλλον.

- Δεν διαφωνώ... Ο φίλαθλος δεν θέλει μόνο να μην φάει γκολ η ομάδα του, θέλει να βάλει και κανένα γκολ...

Μ΄ αυτή την έννοια, ας παραλληλίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τον Αστέρα Τρίπολης, που είναι και η ομάδα από την περιοχή από την οποία κατάγομαι, η οποία νικάει τώρα τελευταία και τους μεγάλους.

Εμείς έχουμε μια εναλλακτική πρόταση και, όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε προσυνεδριακή φάση. Εκεί υπάρχει πρόταση προγραμματική για τα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας...Αυτό είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κανείς σε μια τέτοια κατεύθυνση. Υπάρχει η συζήτηση ποιες δυνάμεις θα το εφαρμόσουν….

- Εσείς προς το παρόν, αν κρίνω από τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας......έκανε ένα άνοιγμα προς το ΚΚΕ.

Εμείς απευθυνόμαστε κατ΄ αρχήν στον κόσμο που προβληματίζεται και που έχει δώσει δείγματα γραφής, και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ θα έλεγα, αλλά και της Ν.Δ., για θέματα που κατέβηκαν στους δρόμους, όπως π.χ. για το ασφαλιστικό.

Δεύτερον, εμείς δεν αποκλείουμε καμία δύναμη της Αριστεράς σε μια πολιτική κοινής δράσης.

Τρίτον, επειδή αναφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το άρθρο 16, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, για κοινή δράση, ακόμα και θέματα κοινοβουλευτικής κοινής αντιμετώπισης. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε μια αρνητική θέση, και μάλιστα από μια οπτική υπεράσπισης πολιτικών, όπως είναι ο νόμος Ρέππα που εφαρμόζεται τώρα για το ασφαλιστικό, το οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί συμβολή στη λύση του προβλήματος.

- Η κοινή δράση που προτείνετε με το ΚΚΕ μέχρι πού φτάνει;

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει. Με το ΚΚΕ προφανώς υπάρχουν διαφορές, αλλά υπάρχουν θέματα που η ηγεσία αρνείται την κοινή δράση. Π.χ. στα θέματα του πολέμου διαφορετικές διαδηλώσεις, στα θέματα του άρθρου 16, ο κόσμος συμφωνούσε για να μην αναθεωρηθεί, η ηγεσία το αρνιόταν. Για τα θέματα μη αναθεώρησης άρθρων που θα έθιγαν το περιβάλλον, 24, 27, βασικές αρχές, βασικά ζητήματα του ασφαλιστικού ή και άλλων κοινωνικών θεμάτων, π.χ. τα λιμάνια, τάσεις ιδιωτικοποίησης… Τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται και στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, γιατί σ΄ αυτά τα θέματα δεν είμαστε ίδιοι και υπάρχουν μεγάλες διαφορές...

- Είχατε μια κόντρα χθες με το ΠΑΣΟΚ για το αν πρέπει να γίνει μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Ζαχόπουλου σε επίπεδο αρχηγών ή αν, όπως το ΠΑΣΟΚ λέει, πρέπει να πάει η ιστορία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Γιατί δεν συμφωνείτε σ΄ αυτό;...

Αν είναι σωστή η εκτίμηση -και νομίζω ότι είναι σωστή, και η δική μας και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ- ότι στο έδαφος της υπόθεσης Ζαχόπουλου, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, για την υπόθεση του πολιτισμού, αποχαρακτηρισμούς και τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ και λόγω της φύσης των σχέσεων του κ. Ζαχόπουλου με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αν υπάρχουν, λοιπόν, πολιτικές ευθύνες και ευθεία πολιτική ευθύνη του κ. Πρωθυπουργού που ήταν υπουργός Πολιτισμού για ένα διάστημα, τότε το πρόβλημα είναι αυτές τις πολιτικές ευθύνες πώς θα τις αναδείξεις. Επομένως η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή υποχρεώνει τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες και να τοποθετηθεί απέναντι σ΄ αυτό το ζήτημα. Θεωρούμε πιο αποτελεσματική κοινοβουλευτικά αυτή τη μορφή. Δεν αρνούμεθα καμιά άλλη. Πρόκειται περί ζητήματος τακτικής.

To Γραφείο Τύπου