Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2005

Χαιρετισμός του Π.Τριγάζη στο 20 Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Συνεχίζονται στη Λευκωσία οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, τις οποίες παρακολουθούν πάνω από 60 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο άρχισε με εισήγηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δ.Χριστόφια και με χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλου, αλλά και με χαιρετισμούς όλων των κυπριακών και ελληνικών κομμάτων.

Εκπροσωπώντας το ΣΥΝ, μαζί με την Α.Παπαδομιχελάκη, το μέλος της Π.Γ. Πάνος Τριγάζης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό (βασικά αποσπάσματα):

«Μεταφέρω στο 20ο συνέδριό του ΑΚΕΛ τον συντροφικό χαιρετισμό του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και του Προέδρου του Αλέκου Αλαβάνου. Τιμούμε μαζί σας την 8Οη επέτειο ίδρυσης του κόμματός σας, που αποτελεί μία μεγάλη δύναμη του Κυπριακού λαού και σημαντική συνιστώσα της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αριστεράς.

Θέλουμε μέσω του συνεδρίου σας να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά, την αλληλεγγύη μας στους αγώνες του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ένα κοινό ειρηνικό μέλλον.

Οι σχέσεις του ΑΚΕΛ και του ΣΥΝ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά στην Ευρώπη και σε διμερές επίπεδο και προσβλέπουμε στην παραπέρα ανάπτυξή τους στη βάση αρχών, κοινών θέσεων και στόχων. Μας συνδέουν κοινές θέσεις για το Κυπριακό: για λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση θεμελιωμένη στην επαναπροσέγγιση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Έχουμε κοινή εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να μην αντιμετωπίζεται το πλαίσιο αυτό ως «αυτόματος πιλότος», αλλά να υπάρχουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες. Το ίδιο πιστεύουμε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έχουμε συνεργαστεί σε κοινές συναντήσεις των αριστερών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, των οποίων τη συνέχιση προτείνουμε και από αυτό το βήμα.

Κλείνοντας θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη της τουρκοκυπριακής αριστεράς Οζκέρ Οζκιούρ, που έφυγε προχθές από τη ζωή. Τον είχα συναντήσει πολλές φορές. Μία φράση του από ομιλία του έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου: «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή να την μοιράσουμε, αλλά αρκετά μεγάλη για να μας χωράει όλους».

To Γραφείο Τύπου