Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/11/2005

Ακραία αντικοινοβουλευτική στάση του Πρωθυπουργού

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Εντελώς αυθαίρετα από τον σημερινό κατάλογο των επίκαιρων ερωτήσεων απαλείφθηκε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό για τις "υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα"!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική της ακύρωσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της παραβίασης του κανονισμού της Βουλής, που επιβάλλει στον Πρωθυπουργό (ή έστω σε αντικαταστάτη του Υπουργό) να απαντά σε δύο τουλάχιστον κοινοβουλευτικές ερωτήσεις εβδομαδιαίως.

Μέχρι τώρα η τακτική ήταν να αντικαθιστά δήθεν τον Πρωθυπουργό Υφυπουργός άσχετος με το θέμα και να στερείται αντικειμένου κάθε συζήτηση στη Βουλή.

Η νέα προωθημένη τακτική που εγκαινιάζεται από σήμερα είναι να αποκλείεται αυθαίρετα από τον κατάλογο των Επίκαιρων Ερωτήσεων ερώτηση Προέδρου κόμματος προς τον Πρωθυπουργό, σε ένα τόσο σημαντικό για τους πολίτες ζήτημα όπως οι τιμές του πετρελαίου, κατατεθειμένη σύμφωνα με το άρθρο 129 του κανονισμού.

Λυπάμαι γιατί η κυβερνητική αυτή αυθαιρεσία και ακραία αντικοινοβουλευτική στάση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του Προεδρείου της Βουλής».


Ακολουθεί η ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ.Αλαβάνου (ημερομηνία κατάθεσης 22/11/05, ώρα 07.30).

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κύριο Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όπως ρητά αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών στα οποία η μέση τιμή της βενζίνης εκτός φόρων και δασμών είναι η πιο υψηλή». Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει ως παράδειγμα το δελτίο τιμών της 18ης Οκτωβρίου 2004 που η τιμή της euro-super 95 προ φόρων και δασμών ήταν στην Ελλάδα 11,2% υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 24% υψηλότερη από την Γάλλια και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας πιθανές αιτίες των υψηλών τιμών αναφέρει τα: «υψηλότερα περιθώρια κέρδους τα όποια θα μπορούσαν να σχετίζονται με την διάρθρωση της αγοράς ή /και με το επίπεδο ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά».

Ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους από την φορολογία των καυσίμων το 2005 σε σύγκριση με το 2004 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 11% ενώ ο προϋπολογισμός του 2006 εκτιμά ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων θα έχει άνοδο 13,7 % έναντι του 2005.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

1. Συναινεί στη σύσταση Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 149 του Κανονισμού της Ελληνικής Βουλής ώστε να υπάρξει με την εποπτεία διακομματικής Επιτροπής έρευνα για τα κοστολογικά στοιχεία και την διάρθρωση της αγοράς προκειμένου να ερευνηθούν οι αιτίες των πολύ αυξημένων τιμών «προ φόρων και δασμών» των καυσίμων που επιβαρύνουν την οικονομία και τους έλληνες καταναλωτές σε σχέση με τους καταναλωτές στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου τμήμα των αυξημένων φορολογικών εσόδων από τα καύσιμα να αναδιανεμηθεί υπέρ των νοικοκυριών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις μεγάλες τιμές των καυσίμων ιδίως για την θέρμανση ;»

To Γραφείο Τύπου