Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/01/2008

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Γαβρά) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και τις ευθύνες του Πρωθυπουργού:

Είναι καιρός η πολιτική εξουσία να πάψει να κρύβεται πίσω από τη δικαστική. Η κάθε εξουσία έχει την ευθύνη της. Τον κ. Ζαχόπουλο δεν τον έκανε υπερυπουργό Πολιτισμού κάποιος εισαγγελέας, τον έκανε ο κ. Καραμανλής.

Με ενοχλεί η αποφυγή ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Θα ήταν πιο έντιμο για τον κ. Πρωθυπουργό να πει:  «Έκανα λάθος. Έναν άνθρωπο τον είχα 15-20 χρόνια στο γραφείο μου και πίστευα ότι είναι σωστός, τίμιος, κατάλληλος. Διαπίστωσα ότι έκανα λάθος». Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό το DVD  το παρέλαβε ο κ. Αδριανός με δική του πρωτοβουλία και το είδε μόνο αυτός. Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Αδριανός είναι ένας άνθρωπος που δεν θα ανελάμβανε μια τέτοια πρωτοβουλία και μια τέτοια ευθύνη, αν δεν είχε ρητή εντολή.

Αν υπάρχει μια κυρία που γυρνάει επί ενάμισι μήνα σε κανάλια και δημοσιογράφους και λέει ότι έχει στοιχεία που μπορούν να καταστρέψουν ένα Γενικό Γραμματέα υπουργείου, είναι δυνατόν το Μέγαρο Μαξίμου να μην ξέρει; Τότε είναι άχρηστοι.

Για τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ:

Η ανοδική τάση μας γεμίζει ευθύνη. Δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Δηλαδή αυστηρό έλεγχο και κριτική στα πεπραγμένα της εξουσίας και διεκδίκηση εναλλακτικών προτάσεων για το πώς θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα για τη ζωή των πολιτών. Αυτό θα είναι στο επίκεντρο του συνεδρίου μας το Φεβρουάριο. Αν το ΠΑΣΟΚ χάνει προς τα αριστερά του και κυρίως προς τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα πρέπει να κοιτάξει τη δική του καμπούρα. Έχει μια πολιτική που σε κρίσιμα θέματα δεν διαφέρει ουσιαστικά από την πολιτική της ΝΔ. Κάνει μια νερόβραστη αντιπολίτευση επί της ουσίας. Αυτό δεν καλύπτεται με το να σηκώνει τους τόνους πότε-πότε.

Ο ΣΥΝ λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Δεν ταυτίζουμε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Με ένα μεγάλο κομμάτι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες για το άρθρο 16, για το ασφαλιστικό, δίνουμε κοινούς αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, για να μην κλείσει η Ολυμπιακή, για να μην περάσει στα χέρια των εμίρηδων του Ντουμπάι ο ΟΤΕ. Αρκετοί από αυτούς σκέφτονται ότι ίσως είναι καλύτερα για τη ζωή τους να δοκιμάσουν και στην κάλπη να βρεθούν μαζί μας.

Ο ΣΥΝ -και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η πολιτική μας συμμαχία- φιλοδοξεί να είναι μια δυναμική αντιπολίτευση σε μια κακή κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να υποβάλλει διαρκώς προτάσεις για κοινή δράση στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, έτσι ώστε να κάνουμε αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση.

Για την επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο της Βουλής στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου:

Η επίθεση της ηγεσίας  του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφείλεται στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Οφείλεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια σοβαρή διαρροή από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, ο ΣΥΝ θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, γιατί αυτός τον έκανε υπερυπουργό Πολιτισμού.  Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στη Βουλή, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και ένας από τους τρόπους για να συρθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός είναι η συζήτηση Προ Ημερησίας διατάξεως, όπως σωστά προτείνει ο Α. Αλαβάνος.

Για τις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα:

Καταλαβαίνω την ανησυχία, τον πανικό, την επιθετική στάση της κ. Παπαρήγα. Θα ήθελε να μην υπάρχουμε. Καταλαβαίνω πόσο στεναχωριούνται που έχουμε ανοδική δυναμική. Παρά τις σημαντικές διαφορές που έχουμε με το ΚΚΕ, εμείς θα επιμείνουμε στο δρόμο του διαλόγου και της κοινής δράσης, όπου αυτό είναι εφικτό. Θα υπερασπιζόμαστε σταθερά την ανανεωτική μας ταυτότητα και πολιτική, όταν δέχεται επιθέσεις. Δεν θα πέσουμε όμως σε κανέναν σκυλοκαυγά. Είναι άλλος ο στόχος και οι προτεραιότητές μας.

Για τον μαζικό εκβιασμό των συμβασιούχων

Πρέπει να ερευνηθεί η πολιτική πλευρά του θέματος που είναι: σκανδαλώδης κατάχρηση εξουσίας. Κατάχρηση εξουσίας ο κ. Ζαχόπουλος έχει κάνει κατά κόρον. Μια απεχθής όψη αυτής της κατάχρησης εξουσίας είναι ο εκβιασμός των χιλιάδων συμβασιούχων. Υπάρχει ένα διαγωνισμός τον οποίο ο κ. Λιάπης ψάχνει νόμιμο τρόπο να εξαφανίσει για την πρόσληψη 148 συμβασιούχων, ο οποίος είναι τόσο «γαλάζιος» και τόσο διάτρητος που δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που για το θέμα των συμβασιούχων, εξαιτίας αυτών των άθλιων μεθοδεύσεων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, το θέμα είναι ανοικτό ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν. Σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει αυτό το σκάνδαλο και αυτός μαζικός εκβιασμός 250.000 ανθρώπων.

To Γραφείο Τύπου