Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2008

Επίσκεψη του Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο και συνάντηση με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Ηράκλειο Κρήτης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους τους πολίτες του Ν. Ηρακλείου και της Κρήτης και να τους ευχαριστήσω γιατί νομίζω ότι υπάρχει πια και η τοπική συμμετοχή σε αυτή τη δυναμική άνοδο που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με αυτό θα ήθελα επομένως να κάνω μια αναφορά στον εκλογικό νόμο, τον οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητιέται χθες και σήμερα. Ούτε με τους 40 βουλευτές που έδινε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ δωρεά στο πρώτο κόμμα, ούτε με τους 50 που θεσπίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε με τους 60 που θα αναγκαστεί να θεσπίσει σε λίγους μήνες, εάν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι η κατάσταση, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση του δικομματισμού. Και δεν πρόκειται να ανακοπεί η άνοδος της ενωμένης και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν θέλουν να αντιπαρατεθούν μαζί μας δεν θα το κάνουν με ελληνικά ή γερμανικά συστήματα που νοθεύουν τη λαϊκή θέληση, θα το κάνουν  - και ας το κάνουν - με πολιτικά επιχειρήματα και με θέσεις. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της απλής αναλογικής και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την απλή αναλογική και καλούμε και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν έναν τέτοιο νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί πλήρως και χωρίς νοθείες η θέληση του ελληνικού λαού.

Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα και την κρίση που έχει ξεκινήσει από το ΥΠΠΟ: Θεωρούμε ότι η διαφάνεια αφορά σε όλους. Και αφορά πρώτα από όλα, αν θέλετε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Εκφράζουμε την απορία μας πώς έγινε δυνατόν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τα οποία πρόσκεινται στη ΝΔ να συμπλεύσουν με εκείνα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ - το οποίο υποτίθεται ότι θέλει διαφάνεια και να ριχτεί φως σε όλο αυτό το ζήτημα -  ώστε να βγει η απόφαση της ΕΣΗΕΑ που δίνει επί της ουσίας κάλυψη στους πολιτικούς υπεύθυνους του γραφείου τύπου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αλλά πέρα από αυτό έχουν παρουσιαστεί και άλλα ζητήματα στα οποία χρειάζεται πια να γίνουν τομές, όπως το θέμα που έχει έρθει στην επιφάνεια σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις νέες προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, τη χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων για τη νόθευση στην πραγματικότητα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους υποψηφίους και με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία προκειμένου να καταργηθεί αυτό το αίσχος της προσωπικής συνέντευξης που έθεσε η ΝΔ και που ουσιαστικά καταργεί όλα τα αντικειμενικά κριτήρια που διασφάλιζε το ΑΣΕΠ.

Θα ήθελα να πω επίσης ότι είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εδώ στο αεροδρόμιο του Ν. Ηρακλείου. Όπως ξέρετε είχα μια συνάντηση με τον κ. Σουφλιά και του έθεσα το ζήτημα του αεροδρομίου. Η διαπίστωσή μου είναι ότι ούτε σημειωτόν δεν προχωράει το έργο από την πλευρά της κυβέρνησης. Το μόνο που υπάρχει είναι η δέσμευση του κ. Σουφλιά ότι στις  αρχές του επόμενου  μήνα θα γίνει συνάντηση με όλους τους βουλευτές του νομού και τους εκπροσώπους της κοινωνίας του Ηρακλείου, όπως του ζήτησα. Εμείς θεωρούμε αναγκαίο να γίνει άμεσα η μελέτη, το περιβόητο master plan, προκειμένου να υπάρχει  μια γραμμή πλεύσης. Και από κει και πέρα βέβαια θα θέλαμε ένα δημόσιο αεροδρόμιο, δημόσιες επενδύσεις και όχι ένα αεροδρόμιο των συμβάσεων παραχώρησης που είδαμε στο Ελ. Βενιζέλος, με όλες τις γνωστές συνέπειες. Από κει και πέρα έχουμε μια σειρά συναντήσεις με φορείς του Ηρακλείου, πιστεύουμε ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την επαφή μας με αυτό το νομό προκειμένου να ανταποκριθούμε με ευθύνη και ευσυνειδησία στις υποχρεώσεις που έχουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει πολιτικός φορέας που ανησυχεί με την ίδρυση νέου αεροδρομίου, απάντησε:

«Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δεν θα ήθελαν ένα μεγάλο αεροδρόμιο κοντά στο Ελ. Βενιζέλος, αλλά κυρίως υπάρχει μια παθητικότητα της κυβέρνησης και θα έλεγα και μια στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων να κάνουν γενικές ευχές και διακηρύξεις και να μην κάνουν κανέναν βήμα. Σας ξαναλέω ότι το θέμα δεν είναι καν σημειωτόν. Δεν υπάρχει το θέμα και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι  να το υποκινήσει, να γίνει μια προσπάθεια να υπάρξει μια έναρξη.

To Γραφείο Τύπου