Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2005

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος για την Οικονομική & Κοινωνική Πολιτική του ΣΥΝ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο Νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων υπογράμμισε τα εξής:

«Πρώτον:Η προώθηση των νέων μέτρων στη φορολογία των ακινήτων χωρίς την ταυτόχρονη ανακοίνωση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για το 2006 και τα επόμενα χρόνια, αποτελεί σκόπιμη και παραπλανητική μεθόδευση. Οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, θα έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που βαδίζουμε σε αύξηση των επιτοκίων, και επιβολής σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις.

Δεύτερον: Η επιβολή ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές μαζί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση της «φούσκας» των ακινήτων. Από τα μέτρα αυτά θα ζημιωθούν οι μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων και οι μικροί κατασκευαστές, ενώ θα ωφεληθούν κατά κύριο λόγο, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και πρώτα απ’ όλα οι Τράπεζες.»

To Γραφείο Τύπου