Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2008

Παρέμβαση της Κομισιόν σχετικά με την κακή λειτουργία χωματερής στη Δυτική Αττική

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

"Κατόπιν καταγγελίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κακής λειτουργίας της χωματερής στο έργο Σκαλιστήρη-Στάδιο B, η Επιτροπή προβαίνει στις δέουσες εξακριβώσεις για να διαπιστώσει κατά πόσον ο εν λόγω χώρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 99/31/ΕΚ".Αυτό απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για το εάν ο τρόπος λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην περιοχή της Φυλής, συνάδει με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ορθή λειτουργία του καθώς και αν προτίθεται να προσφύγει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε περίπτωση μη τήρησης της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τέλος, ζητούσε να πληροφορηθεί σε τί στάδιο βρίσκονται άλλα παρεμφερή έργα με τα οποία και θα λυνόταν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, υπενθυμίζει την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας αναφέροντας πως " με την απόφασή του της 6ης Οκτωβρίου 2005, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της βάσει των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ για τα απόβλητα".

Συνεχίζει λέγοντας ότι, "για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου, οι ελληνικές αρχές αναθεώρησαν τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, μεταξύ άλλων με στόχο να κλείσουν τις παράνομες ή ανεξέλεγκτες χωματερές μέχρι το τέλος του 2008 και να τις αντικαταστήσουν από κατάλληλο σύστημα διαχείρισης με τη δημιουργία ιδίως ελεγχόμενων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων". Επίσης, αφού αναφέρει το ιστορικό της κατασκευής των ΧΥΤΑ σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό, επισημαίνει πώς "τον Ιούνιο του 2007 άρχισαν οι εργασίες εκτέλεσης του έργου στη Φυλή".

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορεσμού του ήδη υπάρχοντος ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, "οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την κατασκευή προσωρινής χωματερής στη ζώνη που προβλέπεται για το δεύτερο στάδιο της χωματερής στην περιοχή Φυλής-Σκαλιστήρη". Υπογραμμίζει όμως πώς "το έργο αυτό εκτελείται με εθνικούς πόρους και είναι ανεξάρτητο του έργου στη Φυλή, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής".

Καταλήγοντας, ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει πώς "κατόπιν καταγγελίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κακής λειτουργίας της χωματερής στο έργο Σκαλιστήρη-Στάδιο B, η Επιτροπή προβαίνει στις δέουσες εξακριβώσεις για να διαπιστώσει κατά πόσον ο εν λόγω χώρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 99/31/ΕΚ".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η παρέμβαση της Κομισιόν που προκάλεσε η ερώτηση μας, πιέζει τις αρμόδιες αρχές και την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόζουν επιτέλους σωστά την ισχύουσα νομοθεσία, να αξιοποιούν κατάλληλα τους κοινοτικούς πόρους και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να αντιδρά αλλεργικά και με επιθέσεις στην υποχρέωσή μου να ασκώ κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις πράξεις και παραλείψεις της, οφείλει να τρέξει έτσι ώστε ως το τέλος του 2008 να έχουν κλείσει όπως έχει δεσμευτεί, όλες οι παράνομες τριτοκοσμικές χωματερές, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλη τη χώρα.

Περιμένουμε το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και τις σχετικές ενέργειες των αρμοδίων τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και της αυτοδιοίκησης".

To Γραφείο Τύπου