Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2005

Δώρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα τηλεοπτικά κανάλια και τις διαφημιστικές εταιρείες

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην μείωση και τελικά κατάργηση του ειδικού φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 38 στο Νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου , συνεχίζοντας την προεκλογική πρακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να μειώσει άμεσα τον ειδικό φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από 20% σε 10% και να τον καταργήσει τελείως από το 2007, αφού τον μειώσει περαιτέρω εντός του 2006 σε 5%.

Αυτή η απαράδεκτη και σκανδαλώδης διάταξη, που προωθεί η κυβέρνηση, ακολουθεί και ολοκληρώνει το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία προεκλογικά μείωσε χαριστικά αυτό τον ειδικό φόρο από 30% σε 20%.

Αν αυτή η διάταξη ψηφιστεί, θα χαριστούν άμεσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα τηλεοπτικά κανάλια και στις διαφημιστικές εταιρείες, ενώ με την πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου, οι απώλειες για το δημόσιο θα προσεγγίζουν ετησίως, αν δεν υπερβαίνουν, τα 60 εκ. ευρώ. Το γεγονός αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων, επιβάλλει σκληρή λιτότητα με την απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων και άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Υπογραμμίζουμε επιπρόσθετα ότι η περαιτέρω μείωση και τελικά η κατάργηση του ειδικού φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις θα έχει ως συνέπεια την ανακατανομή σε όφελος των τηλεοράσεων της συνολικής διαφημιστικής πίττας, με αποτέλεσμα να πληγούν τα άλλα μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, ο περιοδικός, ο περιφερειακός τύπος κλπ.»

To Γραφείο Τύπου