Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2008

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δήμητρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9.84 (Ηλ. Κανέλλης) για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις ευθύνες του Πρωθυπουργού:

Ο άνθρωπος που έκανε πανίσχυρο τον Ζαχόπουλο είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο άνθρωπος που έχει δώσει εντολή στον κ. Ανδριανό να μην λέει ποιος του έδωσε το DVD και εντολή στο Ρουσόπουλο να λέει ότι μόνο ο κ. Ανδριανός είδε το DVD  και μόνος του πήγε σʼ αυτό το ραντεβού και πάλι λέγεται Κώστας Καραμανλής. Αντί να φεύγει για την Ινδία ο κ. Πρωθυπουργός, μαζί με τον κ. Ανδριανό, προσπαθώντας να βγει από το κάδρο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης. Να πει έστω ένα συγνώμη. Να πει «είχα έναν άνθρωπο από ΄89 στο γραφείο μου και τον θεωρούσα σωστό, του έδωσα τεράστια δύναμη, τον έκανα υπερυπουργό αλλά έκανα λάθος, συγνώμη».

Για τους ειδικούς λογαριασμούς και τους συμβασιούχους:

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου το 10% του κρατικού προϋπολογισμού το διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις μέσω των ειδικών λογαριασμών, οι οποίοι είναι ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα. Είναι εκτός ελέγχου του Κοινοβουλίου, είναι εκτός προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να τους ελέγξει ούτε καν το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο ΣΥΝ ζητά να ψαχθεί με όλους τους τρόπους από τη Βουλή το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Επί των ημερών Ζαχόπουλου οι δαπάνες για τη μισθοδοσία συμβασιούχων αυξήθηκαν 5000% δηλαδή 50 φορές πάνω απʼ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο;

Για την επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ:

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια πολιτική που σε κρίσιμα θέματα, δεν διαφέρει από την πολιτική της ΝΔ. Κάνει μια νερόβραστη αντιπολίτευση. Αυτό δεν καλύπτεται με το να πηγαίνει πού και πού στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, να ανεβάζει τους τόνους και μετά να εξαφανίζεται για κανένα μήνα. Δεν έχει προωθήσει τίποτα επί της ουσίας, για να κάνει πράξη το περίφημο «Γιώργο άλλαξέ τα όλα». Εμείς αντίθετα, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, χωρίς να λέμε ότι όλα τα κάνουμε σωστά, χωρίς να αγνοούμε τις δικές μας αδυναμίες, λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη απέναντι σε μια κακή κυβερνητική πολιτική. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τη δική μας ανανέωση, πολιτική, προγραμματική, προσώπων και ιδεών. Προσπαθούμε να κάνουμε μια πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση, όχι μόνο επιδιώκοντας κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι σε κακές κυβερνητικές επιλογές, αλλά προωθώντας όπου μπορούμε εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό, έστω και υπό δοκιμήν –γιατί δεν καβαλήσαμε κανένα καλάμι- αναγνωρίζεται από μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ενοχλεί τον Γ. Παπανδρέου και επιτίθεται στον ΣΥΝ.

Για την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας:

Εμείς και από τη θέση της αντιπολίτευσης καταθέτουμε και προσπαθούμε να διατυπώνουμε εναλλακτικές προτάσεις στα προβλήματα, σαν να επρόκειτο να κυβερνήσουμε. Δεν έχουμε όμως κανένα λόγο να συμπράξουμε για να υλοποιούνται πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε. Το ΠΑΣΟΚ θέλει, επειδή έμεινε έξω από το κυβερνητικό club για κάποια χρόνια, να το βοηθήσουμε να ξαναέλθει στα πράγματα. Εμείς λέμε ότι για να υπάρξουν στην Ελλάδα κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται προγράμματα, εκλογικός νόμος που να ευνοεί τις εκλογικές συνεργασίες και όχι τη μονοκρατορία του πρώτου κόμματος και προγραμματικές συγκλίσεις, με ανοικτή αντιπαράθεση και συζήτηση. Αυτό το δρόμο ο ΣΥΝ τον προωθεί σταθερά, λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν θέλει να γίνει «τσόντα» κανενός. Το ΠΑΣΟΚ παίζει με την ιδέα. Χάνει προς τα αριστερά και τα έχει χαμένα. Το πρωί μας καλεί σε συνεργασία και το βράδυ μας καταγγέλλει.

To Γραφείο Τύπου