Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2008

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κεντρικό ζήτημα είναι να συμβάλει στην προώθηση των μεγάλων ζητημάτων της κοινωνίας.

Να κλείσει η φοβερή ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή να αντιμετωπιστεί η υπερεκμετάλλευση των τραπεζών, η κερδοσκοπία

Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιούνται οι έξοδοι της χώρας μας προς τη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στο Ηράκλειο Κρήτης με τις συναντήσεις που είχε με το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη και τη Νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη

Μετά τις συναντήσεις, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Ήθελα να είχα μια καλύτερη ενημέρωση, προσωπική, και αφομοίωση των ζητημάτων και της πόλης και του νομού Ηρακλείου κι έτσι να ξεκινήσουμε την καλή χρονιά με τους καλύτερους όρους. Γι αυτό και σήμερα συναντηθήκαμε με την κυρία Σχοιναράκη, με την οποία κατά κάποιο τρόπο είμαστε και συγχωριανοί, και με το δήμαρχο, τον κ. Κουράκη. Νομίζω ότι ήταν μια καλή  συνάντηση και είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σε πάρα πολλά μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν στο νομό Ηρακλείου.

Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι θέλω η παρουσία μου εδώ να είναι πρακτική, αποτελεσματική. Να μην είναι απλώς ένα βήμα για διακήρυξη πολιτικών θέσεων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα σ΄ ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ζητήματα του αεροδρομίου, των οδικών αξόνων, των λιμανιών, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα αγροτικά θέματα, τα θέματα των αρμοδιοτήτων και της στήριξης της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, όλα τα ζητήματα.

Έχουμε επιτύχει, όπως ξέρετε, με το θέμα του αεροδρομίου να γίνει σύσκεψη στην Αθήνα. Εμείς έχουμε ζητήσει -και το έχει δεχθεί- ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να είναι παρούσα και η Νομάρχης Ηρακλείου μαζί με τους Δημάρχους.  Θεωρούμε πολύ σημαντικά τα θέματα των δικτύων.

Με την ευκαιρία αυτή να τονίσω τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται σήμερα στον Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιούνται οι έξοδοι της χώρας μας προς τη θάλασσα. Είναι σαν κάποιος να πουλάει την πόρτα στο σπίτι του και να μπορεί να μπαίνει ο καθένας να κάνει οτιδήποτε μέσα ή γύρω από το σπίτι του. Και να μην ξεχνάμε ότι και το λιμάνι του Ηρακλείου, αν όχι και με την αμεσότητα που γίνεται με τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, εντάσσεται στα λιμάνια αυτά τα οποία παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Συζητήσαμε, επίσης, πάρα πολύ για τα αγροτικά ζητήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη πίεση. Την έχουμε δει και στη κτηνοτροφία, που είναι σε ακραίο σημείο, και στην αμπελουργία και στην ελαιουργία και σε όλους τους τομείς και η οποία θα ενταθεί εν όψει της αναθεώρησης και της ΚΑΠ.

 Μ΄ αυτή την ευκαιρία να πω ότι ένα από τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος ακρίβειας, το οποίο πλήττει σήμερα τους έλληνες πολίτες, είναι να κλείσει αυτή η φοβερή ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή, μαζί με άλλα μέτρα, όπως η αντιμετώπιση της υπερεκμετάλλευσης των τραπεζών, η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, της έλλειψης ανταγωνισμού. Αυτά είναι στα οποία πρέπει να ρίξει βάρος η κυβέρνηση και να μην μας λέει ο κ. Αλογοσκούφης, όπως μας είπε χθες, ότι ουσιαστικά φταίνε οι μισθοί των εργαζομένων, όταν ένα μεγάλο μέρος πια της κοινωνίας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα καθημερινά με την κατάσταση που υπάρχει.

Κλείνοντας, να πω ότι ήταν μια καλή συνάντηση. Ήταν μια ευκαιρία για κοινή δράση, παρότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πάνω στα μεγάλα ζητήματα του Ν. Ηρακλείου.

Αυτές τις ημέρες είναι της μόδας να γίνονται μεγάλες αναφορές στις σχέσεις των κομμάτων, στις ρήξεις, τις συγκρούσεις. Θέλω να υπογραμμίσω, και συμβολικά με τη σημερινή μου παρουσία εδώ, ότι για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς το κεντρικό ζήτημα είναι να συμβάλει στην προώθηση μεγάλων ζητημάτων της κοινωνίας.

Και πριν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαμε με το Δήμαρχο Ηρακλείου, τον κ. Κουράκη, και με δημοτικούς συμβούλους, ήταν μέσα σ΄ ένα καλό  κλίμα. Είδαμε πολλά θέματα, πολλά ζητήματα, γιατί είναι μια πόλη που είναι ευλογημένη από την ιστορία και από τη φύση, αλλά που, μέσα στις δεκαετίες, ειδικά τις τελευταίες, πάρα πολλά από τα θετικά της φορτία κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Συζητήσαμε, επομένως, πολλά ζητήματα που έχουν σχέση και με την ιστορική κληρονομιά, που έχουν σχέση και με τις υποδομές και με τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, που έχουν σχέση και με μία ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο. Πιστεύω ότι, μέσα απ΄ αυτή τη συνάντηση, μας δίνεται η δυνατότητα να προβούμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ήδη εγώ από τη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένη μια συνάντησή μου με τον Υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Λιάπη, θα ξεκινήσω να θέτω με ένταση μια σειρά ζητήματα, που αναφέρθηκαν και στη συζήτηση που είχαμε, όπως είναι το θέμα του πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, όπως είναι το θέμα των Ενετικών τειχών, το θέμα του αρχαιολογικού ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου και πιστεύουμε να είμαστε χρήσιμοι. Είναι πολλά σημεία στα οποία υπάρχουν κοινοί στόχοι με το δήμαρχο. Υπάρχουν σημεία, ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση μιας αυξημένης αυθαιρεσίας που παρατηρείται, εμείς θα θέλαμε μια πιο έντονη πολιτική. Πιστεύω όμως ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση και ευχαριστούμε το δήμαρχο για τη φιλοξενία και τη συζήτηση που είχαμε.

To Γραφείο Τύπου