Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/11/2005

Συνάντηση Αλέκου Αλαβάνου με το Δίκτυο Φορέων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Δημ. Αδαμόπουλο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνο για την πολιτική Υγείας στον ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους Δικτύου Φορέων των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που αντιπροσωπεύουν 27 μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες υλοποιούν προγράμματα ψυχικής αποκατάστασης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που είναι ένας από τους μηχανισμούς για την αποασυλοποίηση και την επανένταξη των ψυχασθενών στην κοινωνία. Μιλάμε για περίπου 150 τέτοιες μονάδες με 1300 ανθρώπους, τους οποίους στηρίζουν. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους, οδηγεί πάλι στο να ξανανοίξουν διάφορα νοσοκομεία σαν το άσυλο της Λέρου. Αυτή τη στιγμή που αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης το ίδιο το κράτος , μετά το τέλος της φάσης που συγχρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση , τις έχει οδηγήσει για το δεύτερο μισό του 2005 σε οικονομική ασφυξία. Αλλά και με τον προϋπολογισμό του 2006, συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Εμείς ζητάμε επειγόντως από την κυβέρνηση. Πρώτον να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει , τώρα που η οικονομική συνδρομή είναι μόνον εθνική. Δεύτερο, να προχωρήσει στις διαδικασίες ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τα δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Έτσι, μέσα σε ένα χώρο ευρύτερης αποασυλοποίησης, οι μονάδες της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που ανήκουν στο Δημόσιο θα μπορούσαν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο.»

Γ.ΚΟΥΤΑΣ (Πρόεδρος της εταιρείας ΙΡΙΣ): «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα υποχρηματοδότησης μέσα σε όλο το 2005. Αυτή τη στιγμή διανύουμε το τέλος του δεύτερου 6μηνου του 2005, και καμία από τις εταιρίες δεν έχει πάρει χρήματα. Ο κίνδυνος είναι ορατός και για τους ασθενείς μας, αλλά και για τους εργαζομένους μας, δηλαδή υπάρχει κίνδυνος οι ασθενείς να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία από κει όπου τους πήραμε, οι εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους και βέβαια εμείς που είμαστε οι νόμιμοι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίηση του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» κινδυνεύουμε από αστικά ή ποινικά δικαστήρια λόγω χρεών προς το ελληνικό δημόσιο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω των κ. Αλαβάνο, και να απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς αυτού του τόπου να συμμετέχουν βοηθώντας μας, ώστε να επιλύσουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα. Να μην περάσει αυτό το πρόβλημα και στο 2006.»

To Γραφείο Τύπου