Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΟΚΤΑΟΡΟΦΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης φέρνει στη Βουλή το θέμα του οικοπέδου του γερμανικού προξενείου στη Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου (παραλιακή) στη Θεσσαλονίκη.

Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί το 1980 με νόμο στο γερμανικό κράτος προκειμένου εκεί να ανεγερθεί κτίριο για το γερμανικό προξενείο και για το Ινστιτούτο Γκέτε. Γιʼ αυτό και είχε εξαιρεθεί από την απόφαση που όριζε τα γειτονικά οικόπεδα ως χώρο πρασίνου. Το 1999, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου, αποδέχτηκε αίτημα του γερμανικού κράτους και ενέκρινε την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης, ώστε να δοθεί με αντιπαροχή το οικόπεδο για την ανέγερση οκταόροφης πολυκατοικίας. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός πολιτισμού απέρριψαν αίτημα των κατοίκων (το οποίο στηριζόταν στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί μια συμβολαιογραφική πράξη να ακυρώνει το νόμο του 1980) να μην ανεγερθεί η οκταόροφη οικοδομή.

Σήμερα, κατά παράβαση όλων των παραπάνω (ακόμη και της δέσμευσης για χαμηλό συντελεστή δόμησης) έχει ξεκινήσει η ανέγερση οκταόροφης πολυκατοικίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε για το θέμα:

«Δεν πρέπει να αφήσουμε στο χώρο αυτό, που γειτονεύει με κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο (κτίριο Σχολής Τυφλών), να κτιστεί μία οκταόροφη πολυκατοικία, ακυρώνοντας έναν ακόμη πολύτιμο ελεύθερο χώρο.

Ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης οφείλουν να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να αποφασίσουν τη μείωση του συντελεστή δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, σύμφωνα και με την εισήγηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας».

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για το θέμα: Παναγιώτης Πάντος 6972 306847

To Γραφείο Τύπου