Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2008

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει την οδύνη της για τον θάνατο της αγωνίστριας της Αριστεράς Ουρανίας Στάβερη, η οποία έφυγε χθες τη νύχτα από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Η Ουρανία από τα νεανικά της χρόνια στρατεύθηκε στον αγώνα για τη δημοκρατία, την πρόοδο και τον σοσιαλισμό Πολύ νωρίς, σε ηλικία 14 ετών, θα γίνει Αετόπουλο στην ΕΠΟΝ. Το 1944 τοποθετείται σύνδεσμος της Τομεακής Επιτροπής ΕΠΟΝ εργατών. Στην Απελευθέρωση συμμετέχει από τις γραμμές των εργατοϋπαλλήλων στους αγώνες της νεολαίας. Το 1945 παντρεύεται τον Ηλία Στάβερη Στον εμφύλιο εξορίζεται στα διαβόητα «Στρατόπεδα Πειθαρχημένης Διαβίωσης Γυναικών» στη Χίο-Τρίκερι και Μακρόνησο. Η Ουρανία στην Αθήνα επιστρέφει το 1952, τέσσερα περίπου χρόνια μετά τη σύλληψή της, με φυματίωση στο ισχίο. Θα υποβληθεί σε εγχειρήσεις κατ΄επανάληψη.

Από τις γραμμές της ΕΔΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Με τη δικτατορία της Χούντας περνά στην παρανομία. Φεύγει με τον σύζυγό της στην  Ιταλία και συμμετέχει από εκεί στην οργάνωση της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Το 1974 επιστρέφει στην Αθήνα και εργάζεται στους εκδοτικούς οίκους «Αργώ» και Κέδρος».

Υπηρέτησε την ανανέωση του κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος συμμετέχοντας ενεργά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και κατόπιν στο Συνασπισμό. Ήταν συνεχώς παρούσα στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 15/1, 1.30  μ.μ. στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στο σύζυγό της Ηλία Στάβερη και την οικογένειά της.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού