Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2008

Έρευνα της Κομισιόν για τον Ασωπό. Ανησυχία της Επιτροπής για τη ρύπανση του ποταμού από εξασθενές χρώμιο.

Απάντηση-παρέμβαση του Επιτρόπου κ. Δήμα μετά από ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

"H Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την υφιστάμενη ρύπανση του ποταμού Ασωπού από εξασθενές χρώμιο" ενώ "ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία σχετική έρευνα και ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για το περιβάλλον". Αυτό τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Δήμας στην απάντησή του στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν σε ερώτησή του στο ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού, και συγκεκριμένα στην ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου. Ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και κυρίως για τις επανορθωτικές ενέργειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την ποιότητα του νερού, με στόχο να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Δήμας ενώ αναφέρει για το εξασθενές χρώμιο ότι "είναι γνωστές οι δυσμενείς τοξικολογικές επιδράσεις του καθώς και η καρκινογόνος δράση του", επισημαίνει ότι προς το παρόν δε θα υπάρξει καθορισμός νέας τιμής, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Συνεχίζει τονίζοντας ότι "ανεξάρτητα από το ζήτημα της παραμετρικής τιμής για το χρώμιο", η Επιτροπή "ανησυχεί ιδιαίτερα για την υφιστάμενη ρύπανση του ποταμού Ασωπού από εξασθενές χρώμιο", και έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα προκειμένου να ελέγξει την τήρηση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή εξετάζει συγκεκριμένα την τήρηση τεσσάρων οδηγιών (της οδηγίας για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, της οδηγίας για την προστασία των υπόγειων υδάτων, της οδηγίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και της οδηγίας για το πόσιμο νερό).

Ο αρμόδιος Επίτροπος καταλήγει τονίζοντας ότι "στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι ο ποταμός Ασωπός δεν ρυπαίνεται από επικίνδυνες ουσίες, ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού για τους περίοικους ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα πρότυπα και, σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα εν προκειμένω".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η πολύχρονη και βαριά ρύπανση του ποταμού Ασωπού από τα επεξεργασμένα βιομηχανικά απόβλητα και η ύπαρξη του εξαιρετικά τοξικού και καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου χρήζουν άμεσης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με σεβασμό στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η υγεία των εκτεθειμένων στο εξασθενές χρώμιο κατοίκων των γύρω περιοχών, απειλείται καθημερινά.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα είναι ασπιρίνες και μένουν κυρίως στα λόγια και στα χαρτιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ και πριν από όλα το ΥΠΕΧΩΔΕ καλό θα ήταν να θέσει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα και να ενδιαφερθεί πιο εντατικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Ή μήπως ο Υπουργός κ. Σουφλιάς δεν είναι και πάλι ο αρμόδιος;"

To Γραφείο Τύπου