Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2008

Χρηματοδότηση και προγραμματισμός της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ)

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ

Η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ) έχει αναδείξει σημαντικό έργο ως σήμερα, όπως τη δημιουργία των πεζοδρόμων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας και Συντάγματος, της περιοχής της πρώην Κορεάτικης Αγοράς κ.α.

Βέβαια μία σειρά έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η ολοκλήρωση του 'μεγάλου περιπάτου' - που περιλαμβάνει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, την πεζοδρόμηση της Ιεράς Οδού, την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Όλγας και την ανάπλαση της περιοχής του Δημοσίου Σήματος, - καθώς και η ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρακίου, οι επεμβάσεις στην Πλάκα, στο Μεταξουργείο, στα Εξάρχεια και στου Μακρυγιάννη, οφείλουν να ολοκληρωθούν προς όφελος της εικόνας της Αθήνας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της  στο αστικό περιβάλλον.

Δυστυχώς μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν υπήρχε από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία ο απαραίτητος προγραμματισμός και η χρηματοδότηση για την  ΕΑΧΑ. Τελικά αυτό το σημαντικό έργο παραμένει ανολοκλήρωτο!

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε θα ξεκαθαρίσουν οι ηγεσίες των δύο Υπουργείων τα ζητήματα της   χρηματοδότησης και του προγραμματισμού των έργων της ΕΑΧΑ;

2. Αρκεί ο χρόνος της παράτασης των 5 ετών για την υλοποίηση των παραπάνω έργων, όταν μάλιστα απαιτήθηκε μια δεκαετία για να ολοκληρώσει η ΕΑΧΑ περίπου το 50% του έργου που προβλέπει το καταστατικό της;

Η ερωτώσα βουλευτής

'Αννα Φιλίνη