Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2008

Δραματική και αδικαιολόγητη η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου, Γ.Δραγασάκη, Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών

Τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία και οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τη γεωργική παραγωγή, τα αγροτικά μέσα  και εφόδια αυξάνονται ανεξέλεγκτα.

Οι πιο προκλητικές αυξήσεις είναι στις τιμές των λιπασμάτων, αφού οι  βιομηχανίες παραγωγής λιπασμάτων, εγχώριες και ξένες έχουν  αυξήσει τις τιμές τους μέσα σε ένα χρόνο από 28% έως 63%. Οι πιο μεγάλες αυξήσεις έχουν γίνει στα λεγόμενα «φτηνά και μαζικά» λιπάσματα όπως στη «θειική αμμωνία» αύξηση 63% (από 9,50 ? το τσουβάλι των 50 kg, φέτος έχει 16,5 ?) και στο σύνθετο «11-15-15» κατά 62% (από 16,5 ? πέρυσι φέτος έχει 26,5 ?, αλλά και στο Polyvor αύξηση 28% και στο Yiara 23%).

Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Οι βιομηχανίες και οι εταιρίες λιπασμάτων με πιο χαρακτηριστική τη Β.Φ.Λ. αισχροκερδούν σε βάρος των αγροτών.

Επειδή οι παραπάνω προκλητικές ανατιμήσεις στα λιπάσματα και τα άλλα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια είναι αδικαιολόγητες και θα οδηγήσουν τους αγρότες σε δραματική μείωση του εισοδήματός τους και στη συνέχεια σε εγκατάλειψη των χωραφιών τους, η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα σε ελέγχους των τιμών παραγωγής, στο κύκλωμα εμπορίας και να πάρει δραστικά μέτρα προστασίας των αγροτών.

Οι  έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν και στους τρόπους εφαρμογής των λιπασμάτων από τους αγρότες με την τήρηση των όρων για την προστασία του περιβάλλοντος  και τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.   

Ερωτώνται  οι  κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των αγροτών από τις ανεξέλεγκτες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των λιπασμάτων;

2) Θα γίνει  κοστολογικός έλεγχος στις βιομηχανίες και στους εισαγωγείς;

3) Θα επιβληθεί πλαφόν και ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία

Δραγασάκης Γιάννης

Λαφαζάνης Παναγιώτης