Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Συνέντευξη Ν.Βούτση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Κατ. Ακριβοπούλου) για την υπόθεση Ζαχόπουλου και για τη λεγόμενη «αποκαλυπτική δημοσιογραφία»

- Είστε από τους ανθρώπους που πρόσφατα υποστήκατε προσωπικά πλήγματα απ΄ αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία...

Παρότι και στη δική μου περίπτωση, και μάλιστα συγκεκριμένη εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» είχε κάνει πρωτοσέλιδο για το δικό μου το παιδί και το παιδί του Γ. Δραγασάκη, που ήταν εντελώς ανφαίρ ενέργεια, παρόλα αυτά θέλω να σας πω ότι, κρατώντας την ψυχραιμία μου, την πρώτη ευθύνη την έχει η πολιτική. Η παρατεταμένη έκπτωση της πολιτικής εδώ και χρόνια, που φτιάχνει ένα θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αυτού του τύπου η δημοσιογραφία, που εξελίσσεται σε μιντιοκρατία και φεύγει εντελώς από το δημοσιογραφικό λειτούργημα και γίνεται στοιχείο συμφερόντων «στο τρίγωνο των Βερμούδων» διαπλοκής, ανθίζει.

Όταν εμείς τα λέγαμε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ακόμη, αν θυμάστε είχαμε φέρει το θέμα για τα δημόσια οικονομικά στη Βουλή και είχαμε πει για τους κρυφούς λογαριασμούς, είχαμε πει για τους κωδικούς, ειδικά για τον κωδικό του Υπ. Πολιτισμού. Ήταν τότε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Π. Λαφαζάνης, ο Γ. Δραγασάκης, που έθεσαν το ζήτημα. Αναλυτικά, με στοιχεία. Πόσα δις, 80 δις, πού τα δίνουν, ανά Υπουργείο. Αυτά προ εξαετίας. Η Ν.Δ. τότε συμπαρατάχθηκε μαζί μας. Ήρθε στην κυβέρνηση, θέσαμε άλλες τρεις φορές το θέμα και τώρα ξαφνικά ξύπνησε ο Πρωθυπουργός και λέει να καταργηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί.

Το ίδιο και για την καμπάνια που είχαμε κάνει για την εκτεταμένη διαπλοκή των οικονομικών, επιχειρηματικών, εκδοτικών κ.λπ. συμφερόντων. Άλλα μας λέγανε, ότι φταίει γενικώς ο καπιταλισμός, και άλλοι αναλίσκονταν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματιών.

Πολλές φορές η Αριστερά έχει βάλει τον δάκτυλο από τον τύπο των ήλων σε όλο το υπέδαφος και σ΄ όλο αυτό το θερμοκήπιο που παράγει τελικά και εξυπηρετείται απ΄αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία.

Αλλά η πολιτική και οι πολιτικοί είναι αυτοί, και ιδιαίτερα οι δύο κυβερνώσες κατά καιρούς παρατάξεις, που για ίδιο όφελος κάθε φορά χαϊδεύουν αυτά τα κυκλώματα και γίνονται όμηροι αυτών των κυκλωμάτων. Και έρχεται τώρα η κα Μπακογιάννη να λέει, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια κ.λπ. Κάτι σχολικά πράγματα δηλαδή, όταν ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θα πει προγραμματική θεσμική θωράκιση. Θυμηθείτε τις ανεξάρτητες αρχές και πόσο πλέον τις έχει ποδοπατήσει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη. Όταν δεν τους συμφέρει τις βάζουν στην άκρη. Πού ήταν μία άμυνα από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Παπανδρέου ως προς αυτά τα φαινόμενα; Ακόμα και η θεσμική θωράκιση, όταν επιτυγχάνεται, υπονομεύεται και ευνουχίζεται από την πολιτική εξουσία.

- Αυτού του τύπου η δημοσιογραφία, η οποία είναι εργολαβία εκβιασμών, δεν πλήττει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση... απειλεί σοβαρά.. το πολιτικό σύστημα... Ίσως χρειάζονται υπερβάσεις άλλου τύπου.....

Το πολιτικό σύστημα δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Η προστασία του ενός εκ των δύο εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια ή ως υπονόμευση του άλλου. Είναι από τα κακά και σύμφυτα του δικομματισμού αυτά. Μπορεί να δίνει τάχατες σταθερές κυβερνήσεις, αλλά δίνει πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Γιατί το θέμα της εξουσίας είναι η συγκολλητική ύλη. Τα χρήματα είναι πολλά, αλλά είναι και η εξουσία η οποία αποτελεί τη συγκολλητική ύλη σ΄ αυτά τα πράγματα. Η εξουσία των κολλητών, των αδίστακτων, των αμόρφωτων.

Είναι απίστευτο. Μέσα στους δημοσιογράφους του Πρώτου Θέματος είναι πολλοί φίλοι -τολμώ να πω κάποιοι είναι και μέλη του κόμματος- διότι είναι πολλοί οι εργαζόμενοι. Κι όμως υπογράφουν κάποιες ανακοινώσεις και καλύπτουν το ουσιαστικό θέμα το ότι βγήκαν αυτές οι φωτογραφίες. Και θεωρούν ότι αυτό είναι είδηση, διότι έτσι διαψεύδεται η κα Τσέκου, που έλεγε ότι δεν είχε σχέση. Σαν το κοινό να ξέρει την πλάτη της κας Τσέκου. Είναι απίστευτο. Την ρίχνουν στο δρόμο γυμνή, όπως κάποτε τη Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου, τον άλλον άνθρωπο τον βάζουν σ΄ αυτή τη στάση για να πουλήσουν. Και το καλύπτουν αυτό. Είναι δραματικό.

To Γραφείο Τύπου