Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε την επιστροφή στην  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος γυρίζει τον κόσμο και πουλά πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ανακοινώνουν τις προθέσεις τους για κατασκευή πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αίγυπτος.)

Και η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία συζητάει – προς το παρόν ανεπισήμως – το θέμα της στροφής στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα. (Το δημοσίευμα δεν  διαψεύστηκε.)

Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή.

Είναι μύθος ότι παράγεται φτηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενός αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική  την επένδυση.( Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ενεργά  για πολλούς αιώνες.)

Είναι μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια. Τόσο η μόλυνση με ραδιενεργά αέρια κατά την λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν  το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.

Η λύση δεν είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, τομείς στους οποίους ως χώρα υστερούμε απελπιστικά.

Αμφισβητούμε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει μονομερώς την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών, όταν από τη χρήση τους κινδυνεύει η ασφάλεια  όλης της περιοχής. (Το Τσερνομπίλ δεν έχει ακόμα τελείως ξεχαστεί.) Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετηθεί   σαφώς  ενάντια στην  χρήση πυρηνικής ενέργειας και να θέσει τον υπερκρατικό  χαρακτήρα  του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και στους άλλους διεθνείς  οργανισμούς.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος