Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2008

Εξεταστική επιτροπή ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ριχτεί φως στο πρόβλημα που έχει σχέση με την διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, τόνισε τα εξής:

«Με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού  να παρελαύνουν κάθε μέρα από τους ανακριτές και τους εισαγγελείς για θέματα τα οποία αποκρύβηκαν από την κοινή γνώμη και από τα ΜΜΕ, για  μια κατάσταση πλήρους αδιαφάνειας στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, αναρωτιέται κανείς αν στην Ελλάδα υπάρχει κράτος, κράτος ταξικό βεβαίως, το οποίο όμως, μέσα από την κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης, αυτοδεσμεύεται από κάποιους νόμους και κάποιους κανόνες, ή ζούμε σε μια εποχή πλήρους παρακράτους;

Φοβάμαι ότι η διαπλοκή οικονομικών, εκδοτικών, πολιτικών συμφερόντων, οι μαύρες σακούλες, οι μυστικές συμφωνίες, η διαχείριση χωρίς καμία νόμιμη προϋπόθεση τεράστιων χρηματοδοτήσεων του ελληνικού και του κοινοτικού προϋπολογισμού, οι μυστικοί λογαριασμοί, οι προσλήψεις των δικών μας ανθρώπων, δείχνουν ότι έχουμε πια καταλήξει σε συνθήκες πλήρους παρακράτους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αποφάσισε να ζητήσει εξεταστική επιτροπή προκειμένου να ριχτεί φως σε όλο το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ένα πρόβλημα προσωπικής διάστασης, αλλά έχει σχέση με την όλη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.

 Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν ανάλογο αίτημα, ώστε να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή.

Θέλω να τονίσω ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τον καιρό της κυβέρνησης Σημίτη, ο Συνασπισμός έθεσε δύο μεγάλα ζητήματα. Το θέμα των ειδικών λογαριασμών και της κατάργησής τους. Τότε η ΝΔ είχε συμπαραταχθεί, αλλά δεν τα εφάρμοσε όταν έγινε κυβέρνηση.

Θέσαμε και το θέμα των κανόνων για τις προσλήψεις, με τον τεράστιο αγώνα που έχουμε κάνει για τους συμβασιούχους.

Πέρα από αυτό εκκρεμεί η ερώτησή μας προς τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή, για να τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να ελπίζουμε, με βάση και τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών σε αυτή τη συζήτηση.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το ζήτημα είναι να αλλάξουμε το τοπίο. Αυτό το κεντρικό σύνθημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνεται πλατιά κατανοητό σήμερα πια και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο να προβάλουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, έξω από αυτά τα νοσηρά και παθολογικά πλαίσια που έχει διαμορφώσει στην Ελλάδα το σύστημα του δικομματισμού. Και σʼ αυτή την κατεύθυνση το Συνέδριό μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουμε με πληρότητα τις θέσεις μας.

-    ΕΡ. Βλέπετε το λεγόμενο τρίτο πόλο να δημιουργείται; Και εκτιμάτε ότι θα γίνουν πολύ σύντομα εκλογές, γιατί ακούγονται και τέτοιες απόψεις και αντιλήψεις, ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, οι εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμα και τον Ιούνιο-Ιούλιο, πολύ νωρίτερα, και ότι μπορεί να δημιουργηθούν νέοι πολιτικοί χώροι στους οποίους ενδεχομένως μπορείτε κι εσείς να συνυπάρξετε.

Νομίζω ότι το σημαντικό και το ελπιδοφόρο σε όλη αυτή την εξέλιξη είναι ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και η νεολαία αλλά και πολλοί άλλοι πολίτες βλέπουν πια στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και τις προσδοκίες τους τις συνδυάζουν με τη θέση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ενωτικού τους εγχειρήματος»

To Γραφείο Τύπου